Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku stále chýbajú účinné lieky, ktoré pomáhajú v boji s koronavírusom
Zdielať na

Na Slovensku stále chýbajú účinné lieky, ktoré pomáhajú v boji s koronavírusom

BRATISLAVA / Pozitívni pacienti majú problém zaobstarať si lieky, ktoré im predpisujú lekári. Zväz ambulantných poskytovateľov žiada ministerstvo zdravotníctva, aby okamžite zabezpečilo dodávky podporných liekov. Ani medzi lekármi však neexistuje 100 percentná zhoda na tom, ktoré lieky to vlastne majú byť.

Keď sa pacient s Covidom dostane do nemocnice, už je zle. Liečba najlepšie väčšinou zaberá vtedy, keď sa podá včas. "Náš najväčší problém je ten, že mnohí pacienti prichádzajú do nemocnice neskoro, keď už tá zdravotná starostlivosť je náročnejšia," vyjadril sa uznávaný infektológ Pavol Jarčuška. "Ukazuje sa, že niektoré lieky môžu znížiť riziko toho, že sa niektorí pacienti dostanú do nemocnice, alebo priamo tomuto ochoreniu podľahnú," ozrejmil Peter Sabaka, lekár Kliniky infektológie a geografickej medicíny LF UK, SZU, UNB.

Odborníci denne diskutujú o tom, ktorý liek je na liečbu vhodný. Ak sa objaví nový názov - okamžite sa zvýši aj dopyt. "Snažíme sa na jednej strane zahrnúť aj nejaké tie inovatívne lieky, a na druhej strane snažíme sa, aby tá liečba bola nejakým spôsobom založená na dôkazoch. Nie je to vždy jednoduché," skonštatovala Alena Koščálová, primárka Kliniky infektológie LF UK, SZU, UNB. "Sú podpornou liečbou na Covid-19 a to sú práve tie lieky ako Ivermectin, Isoprinosine alebo Inomed a tieto lieky v lekárňach nevedeli naši pacienti zohnať, napriek tomu, že im ich lekári predpisujú," uviedol Zväz ambulantných poskytovateľov.

Práve Ivermectin patrí aktuálne k tým najžiadanejším. S jeho dodávkami chcel pomôcť Francúz, ktorý u nás podniká 12 rokov a jeho rodina má priamy kontakt na výrobcu z Francúzska. Oslovil naše ministerstvo. "Jediné, čo chcem, je skontaktovať ministerstvo s výrobcom. Nechcem z toho nič. Ani cent," povedal Jeremy Cristau, francúzsky podnikateľ, ktorý žije na Slovensku. Pre Slovensko rezervoval 8 tisíc balení. Dodávku mu vraj držia do dnes. "Poslal som im aj kontakt na výrobcu, s ktorým som to dohodol. Keď mi nedôverujú, nemusia so mnou vôbec komunikovať. Len nech sa mu ozvú," vyjadril sa Cristau. 

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ponuku od pána Jeremyho. Ďakuje za ňu a váži si ju. Ale liek nekúpi, lebo nemôže. "V tomto prípade, žiaľ, nie je vydané povolenie na použitie tohto typu lieku, ktoré on ponúkol sprostredkovať," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Nie všetky lieky sú totiž u nás registrované. Asociácia nemocníc potvrdila, že problémy s liekmi majú už aj v nemocniciach. "Ivermectin nie je veľmi dostupný, ide o neregistrovaný liek, čiže nie šťandardný postup cez distribučné spoločnosti. To isté sa týka Isoprinosinu, ktorý už nie je neregistrovaný. Ten liek tu je, ale momentálne je tiež určitý výpadok toho lieku," ozrejmil Marián Petko, Asociácia nemocníc Slovenska. "Mu v nemocnici občas mávame krátkodobé výpadky niektorých liekov, ktoré ale vieme nahradiť veľmi podobnými liečivami," vyjadril sa Jarčuška.

Nedostatok niektorých liekov musia vykrývať aj v humenskej nemocnici. Dôvodom je ich nadmerná spotreba pri liečbe pacientov s koronavírusom.
Práve tento týždeň nemocnica zaznamenala najvyšší počet Covid pacientov. Výpadok liekov by mal byť len krátkodobý. Týka sa aj ostatných zariadení v sieti nemocníc na celom Slovensku.

"Tento problém sa intenzívne rieši s ministerstvom zdravotníctva, výrobcami, ako aj s distribútormi. Na základe týchto informácií naši klinici aktualizujú liečebné schémy pre pacientov s COVID-19," povedala hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. Z 56 hospitalizovaných pacientov v Humennom sú dve tretiny napojené na kyslík a dve osoby na umelej pľúcnej ventilácii. "Uvedomujeme si, že v niektorých oblastiach sa môže stať, že nemusia mať úplne prístup ku všetkým typom liekov," skonštatovala Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že dopyt po liekoch je celosvetový. Inými slovami - robíme, čo môžeme. "Komunikujeme tak s farmaceutickými firmami ako aj napríklad s veľkodistribútormi - a teda môžeme skonštatovať, že napríklad v priebehu dnešného dňa malo prísť a mali sme sľúbených 9000 kusov lieku s účinnou látkou Ivermectin," povedala Eliášová. "Udržať pacientov čím dlhšie v ambulantnej starostlivosti je presne tá cesta, ktorou chceme ísť," doplnila Andrea Letanovská, lekárka a poslankyňa NR SR, Za ľudí.







Súvisiace články

Najčítanejšie správy