Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koaličný štvorlístok čaká budúci týždeň ťažká skúška. O vyvodenie zodpovednosti vraví čoraz viac poslancov
Zdielať na

Koaličný štvorlístok čaká budúci týždeň ťažká skúška. O vyvodenie zodpovednosti vraví čoraz viac poslancov

BRATISLAVA / Spor o zodpovednosť za nepriaznivý vývoj pandémie na Slovensku sa zrejme prenesie aj do parlamentu. O vyvodenie politickej zodpovednosti už totiž žiadajú nielen opoziční politici, ale aj poslanci vládnej koalície. To znamená, že sa hľadá meno niekoho, kto by mal odstúpiť. A popri tom je nutné ešte vyriešiť predĺženie núdzového stavu, do čoho sa tiež mnohým nechce.

"Demisia vlády môže byť okamžitým a najlepším riešením," vyhlásil expremiér Peter Pellegrini.

"Mal by minister zdravotníctva prezentovať politickú zodpovednosť," uviedol odídenec z koalície Miroslav Kollár.

To je len časť odkazov, ktorá zaznieva voči vláde a tiež ministrovi zdravotníctva pri negatívnom vývoji epidemiologickej situácie a stúpajúcom počte mŕtvych. Napätie v koalícii sa dá krájať a viacerí ukazujú prstom kedy  sa situácia zvrátila a prečo sa už v decembri neprijali prísne opatrenia

"Členovia vlády ma prehlasovali. Aj som búchal aj plakal ale nepomohlo," okomentoval minister zdravotníctva neschválenie decembrového lockdownu.
No a pri otázke, či emá niekto z vlády zobrať za toto zodpovednosť, sa Marek Krajčí spýtal."Celá vláda?"

"My sme podporovali prísnejšie opatrenia a na vláde sme hovorili o tom, že by sa mali zavrieť napríklad hotely, ktoré boli otvorené. Samozrejme tá sebareflexia by mala prísť," povedala vicepremiérka Veronika Remišová.

Či nemali byť opatrenia prísnejšie a viac kontrol sme sa chceli spýtať ministra vnútra, ktorý je šéfom Ústredného krízového štábu. Ten v decembri zasadal len raz a od nového roka sa stretol tiež len raz. Na obed sa minister vnútra ponáhľal na stretnutie a popoludní sme na neho opäť štaštie nemali.

"To neznamená, že túto pandémiu riadi len krízový štáb. Tuto rokuje konzílium odborníkov, pandemická komisia, vláda, rôzne vláde skupiny, samozrejme koaličná rada. To neukazujme taký obraz ako keby sa tu od 8. decembra absolútne nič nerobilo. To vôbec tak nie je.  Samozrejme že vždy môžu byť kladené prísnejšie opatrenia ale vtedy, keď sme ich my navrhovali, a keď ich minister Krajči navrhoval, tak vtedy koaličný partner hovoril aby sme otvárali reštaurácie a otvárali všetky možné zariadenia," obhajoval postoj strany minister obrany Jaroslav Naď.

Na otázku prípadnej chyby v nepodporení Mareka Krajčího zareagoval aj líder strany SaS Richard Sulík. "To nebolo tak. On došiel vtedy na vládu, s tým odporúčaním od krízového štábu a to sme podporili," povedal.

"Členovia vlády ma prehlasovali. Žiaľ, jednotliví ministri na vláde neboli ochotní prijať tvrdšie opatrenia," vyjadril sa minister Krajčí.

"Si nepamätám že by teraz došiel s uznesením, že tu sú tieto opatrenia a musíme ich prijať. Nebolo to tak," oponoval Sulík. 

K politickej zodpovednosti za december sa teda nik otvorene nehlási. Veľká skúška koaličnej jednoty ale príde na budúci týždeň v parlamente, kedy majú poslanci hlasovať o opätovnom predlžení núdzového stavu. Viaceré koaličné kluby avizujú, že nevedia garantovať hlasy svojich poslancov.

"Neviem garantovať všetkých poslancov SaS," povedal šéf liberálov.

"Ja si myslím, že o tom budeme ešte diskutovať," uviedol minister sociálnych vecí zo Sme Rodina, Milan Krajniak.

"Ja pevne verím, že každý má zdravý rozum," vyhlásil premiér Matovič.

 
"Na úrovni parlamentu by mala prebehnúť diskusia aj s odôvodnením," myslí si Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy