Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Generálny prokurátor už pozná závery vyšetrovania incidentu, pri ktorom sa predávkovala liekmi Jankovská
Zdielať na

Generálny prokurátor už pozná závery vyšetrovania incidentu, pri ktorom sa predávkovala liekmi Jankovská

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka už pozná závery vyšetrovania incidentu, po ktorom musela byť hospitalizovaná väzobne stíhaná bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. Ako uviedol v pondelok na brífingu po zložení sľubu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, verejnosť bude o výsledkoch informovať v najbližších dňoch.

Na otázku médií, či môže v prípade Moniky Jankovskej potvrdiť pokus o samovraždu, Žilinka skonštatoval, že „sama sa vyjadrila tak, že áno". Špeciálny prokurátor Lipšic v tejto súvislosti zdôraznil, že všetky rozhodnutia o väzbe v trestných konaniach boli potvrdené dvomi súdmi. „Bola potvrdená dôvodnosť trestného stíhania, boli potvrdené väzobné dôvody," povedal. Zároveň pripomenul, že pokiaľ ide o kolúznu väzbu, právna úprava na Slovensku platí niekoľko desiatok rokov. „Akonáhle nastali aj trestné stíhania osôb, ktoré sa dlhé roky domnievali, že stoja nad zákonom, zrazu je problém v právnej úprave," vyhlásil Lipšic.

Bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú v nedeľu 31. januára eskortovali z banskobystrickej väznice do nemocnice. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti. Monika Jankovská bola zadržaná počas policajnej akcie Búrka v marci minulého roku a následne obvinená z prijímania úplatku a podplácania. V utorok 16. februára má Špecializovaný trestný súd rozhodnúť o prípadnom ďalšom predĺžení jej väzobného stíhania.

Príslušníci ZVJS nezanedbali v prípade Moniky J. svoje povinnosti

Zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nebolo v súvislosti s incidentom bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej zistené zanedbanie služobných povinností. Konštatuje to Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorej stanovisko zverejnila na svojej internetovej stránke Generálna prokuratúra SR. Prokuratúra vykonávala previerku v Ústave na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica a aj v Nemocnici pre obvinených a odsúdených Trenčín po tom, čo bola Monika Jankovská hospitalizovaná pre nadmerné užitie liekov.

„Z vykonanej mimoriadnej previerky vyplynulo, že o samovražednom pokuse obvinenej Moniky Jakovskej službukonajúci príslušníci ZVJS nevedeli a nebola zistená žiadna okolnosť, na základe ktorej by takéto konanie mali zistiť a predpokladať,” konštatuje krajská prokuratúra. O možnom samovražednom pokuse sa obvinená podľa záverov previerky zmienila až ústavnej lekárke v poobedňajších hodinách. „Ústavná lekárka potom prijala adekvátne opatrenia,” konštatuje prokuratúra.

Z mimoriadnej previerky boli podľa prokuratúry vyvodené aj všeobecné závery, najmä ohľadne nevyhovujúcej internej úpravy výdaja liekov obvineným, ktorým je podľa doterajšej úpravy možné vydávať lieky v celom balení naraz. „V tejto súvislosti sa javí ako mimoriadne potrebné zaviesť novú legislatívnu úpravu vydávania liekov obvineným tak, aby im boli vydávané iba jednotlivé lieky podľa ordinácie lekára,” uvádza prokuratúra. Zároveň navrhla, aby pri výskyte samovražednej udalosti v ústavoch na výkon väzby a trestu odňatia slobody u osôb, ktoré sú na cele umiestnené samostatne bez iných osôb, vykonával preverovanie Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, a to z dôvodu zachovania nestrannosti a objektivity.

V rámci mimoriadnej previerky bola podľa prokuratúry vypočutá obvinená Monika J. v prítomnosti jej obhajcu, lekárka ústavu a všetci ostatní príslušníci ZVJS, ktorí v inkriminovaný deň prišli do kontaktu s obvinenou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy