Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lipšic zložil sľub do rúk Borisa Kollára a začína mu sedemročné obdobie špeciálneho prokurátora
Zdielať na

Lipšic zložil sľub do rúk Borisa Kollára a začína mu sedemročné obdobie špeciálneho prokurátora

Archívna reportáž: Voľba špeciálneho prokurátora

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po zvolení generálneho prokurátora Maroša Žilinku Národná Rada Slovenskej republiky odhlasovala aj nového špeciálneho prokurátora. Stal sa ním Daniel Lipšic, ktorý 15. februára zložil sľub.

V pondelok, 15. februára, zložil Daniel Lipšic do rúk predsedu parlamentu sľub a začalo sa jeho sedemročné obdobie špeciálneho prokurátora. Na začiatku februára ho zvoli 79 poslancov zo 117 prítomných. Voľba špeciálneho prokurátora sa konala potom, čo sa predošlý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vzdal svojej funkcie. Funkčné obdobie je 7 rokov a začína plynúť od zloženia sľubu. 

"Vážim si dôveru, ktorú som dostal od Národnej Rady. Som presvedčený o tom, že dnes sa spravodlivosť nachádza na križovatke a je nádej, že sa pohneme dopredu. Od dnes si musíme vyhrnúť rukávy, isť do terénu. Nebude to ľahké, dúfam, že to zvládneme," povedal po zložení sľubu Daniel Lipšic. Aktu zloženia sľubu sa zúčastnil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vyjadril, že sa na spoluprácu teší a zároveň bude kontrolovať a dohliadať nad prácou špeciálnej prokuratúry. "Som rád, že vedenie prokuratúry je týmto dnom kompletné. Budem Vám oporou a budem vás podporovať v zákonnej práci, ale zároveň vás budem kontrolovať, aby vo verejnosti nevznikli pochybnosti," reagoval na zvolenie Lipšica generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Aktuálne témy na Úrade špeciálnej prokuratúry

V piatok, 12. februára, našli dôležitého svedka v niekoľkých kauzách, Františka Böhma mŕtveho. Podľa doterajších zistení išlo o samovraždu. "Chcem sa už dnes stretnúť s prokurátormi ŠP a nechcem dávať dopredu žiadne stanoviská," vyjadril sa novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic k nešťastnej udalosti, ktorú dal generálny prokurátor prešetriť. "Pokiaľ ide o udalosť, ktorá sa stala cez víkend, ja som dal pokyn, aby došlo k prešetreniu. Jednajú už kompetentné úrady. Do momentu, kým nebudeme vedieť výsledok vyšetrovania, nebudeme špekulovať doľava doprava," uviedol k víkendovej udalosti Maroš Žilinka. "K udalosti cez víkend. Je nutné priznať si, že tí, ktorí dnes svedčia, môžu byť pod istým tlakom od ľudí, ktorým by mohli svedectvá uškodiť," uzavrel Lipšic.

Na otázku o pochybnostiach, ktoré vznikli ohľadom zvolenia Daniela Lipšica generálny prokurátor odpovedal odkazom: "mojou reakciou je, že pán ŠP má moju plnú podporu." Daniel Lipšic ako advokát zastupoval ľudí v menej známych, ale aj verejnosti veľmi známych prípadoch. "Vzdal som sa všetkých svojich prípadov. Bol som pri vzniku Úradu špeciálnej prokuratúry a vnímam ju ako dôležitý úrad. Ale úprimne, je to jama levová," opísal svoje prvé pocity po zložení sľubu Lipšic. 

V čase, keď bol Lipšic ministrom vnútra sa zatýkali členovia mafiánskej skupiny Piťovcov. V roku 2006 bol súčasný predseda parlamentu odfotený s niekoľkými z nich. Lipšic odovzdanie sľubu do rúk Borisa Kollára nevníma ako paradox a reagoval jednou vetou: "Ja som skladal sľub do rúk predsedu vlády ako to vyžaduje zákon." 

Opozičná strana SMER-SD sa s Lipšicom nestotožňuje

K novozvolenému špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi sa predseda strany vyjadril: "Človek vo výkone trestu. Je to ďalej známy advokát Penty.  Advokát Kisku, Matoviča. Bol advokát vraha Ernesta Valka. Je nominantom OĽaNO. Kvôli nemu zmenili zákon, aby na post špeciálneho prokurátora mohol kandidovať aj neprokurátor, navyše zabudli na previerku prísne tajné, tak to urobili cez Krajniaka. Keď bol ministrom spravodlivosti, verejne konštatoval, že boli kúpení poslanci za HZDS, vďaka čomu je minister spravodlivosti,“ vyjadril sa Robert Fico. Podľa strany SMER – SD si opozícia dosadila na post špeciálneho prokurátora ten najlepší kyjak na opozíciu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy