Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V policajnom zbore začali s rušením neobsadených tabuľkových miest
Zdielať na

V policajnom zbore začali s rušením neobsadených tabuľkových miest

SLOVENSKO / V policajnom zbore je približne 22-tisíc policajtov. Obsadenosť sa pohybuje na 93%. Niektoré pozície sa im nedarí obsadiť, pristúpili teda k rušeniu neobsadených tabuľkových miest.

Ku koncu roka odišlo približne 1500 policajtov, podľa ministra vnútra to významným spôsobom policajný zbor neoslabilo. "Treba samozrejme povedať, že je to aj prirodzená fluktácia, kedy na druhú stranu aj prišli mnohí policajti," hovorí minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). 

Podľa Sakovej bolo policajtov málo už počas jej pôsobenia

Exministerka v diskusnej relácii TV JOJ na hrane priznala, že policajtov v uliciach bolo málo už aj v čase jej pôsobenia. "Niekedy v tom predchádzajúcom období, keď sme nebojovali s koronakrízou, sme mali vôbec problém napr. v trnavskom a bratislavskom kraji postaviť hliadky na obvodných oddeleniach," hovorí exministerka vnútra SR Denisa Saková (SMER-SD). 

Napriek tomu policajti začali s rušením neobsadených tabuľkových miest

S účinnosťou k 1. januáru tohto roka bolo zrušených 622 miest. To ale nie je konečné číslo. Znižovanie tabuľkových počtov policajtov bude pokračovať aj nasledujúcich rokoch. "V návrhu rozpočtu na rok 2022 a 2023 zaslanom Ministerstvom financií SR sa predpokladá zníženie počtu policajných systemizovaných miest v roku 2022 o 623 miest a v roku 2023 o 622 miest," informuje z tlačového odboru Ministerstva vnútra Petra Friese. 

Podľa našich informácii sa však rušia aj miesta priamo vo výkone

"Výkon služby sa znižuje, ale nepočul som, aby na MV a Prezídiu rušili tabuľky, alebo znižovali stav," napísal jeden z diskutujúcich na FB profile: Vojaci a policajti. "Odišli piati kolegovia do civilu a tri miesta sú preč," napísal ďalší z diskutujúcich. 

"Návrh na zníženie konkrétnych systemizovaných policajných miest bol na rozhodnutí príslušných nadriadených, zaradených v rámci Prezídia Policajného zboru a krajských riaditeľstiev Policajného zboru," informuje Friese. 

Policajní odborári by uvítali širšiu diskusiu

Najmä vypracovanie personálneho auditu, na základe ktorého by sa tabuľkové miesta policajtov zrušili. "Odborový zväz Polície Slovenskej republiky zastáva názor, že k problematike rušenia tabuľkových miest v rámci PZ je potrebné pristupovať v prvom rade veľmi citlivo a pozerať sa na to v širšom kontexte," hovorí predseda OZP SR Pavol Paračka. 

Aj keď je podľa kompetentných počet policajtov dostatočný, v minulom roku odpracovali vyše milióna nadčasových hodín. Čo štátny rozpočet stálo približne 16 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy