Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Domáce násilie sa rozmáha aj medzi seniormi. Muž (83) udrel manželku fľašou po hlave
Zdielať na

Domáce násilie sa rozmáha aj medzi seniormi. Muž (83) udrel manželku fľašou po hlave

BRATISLAVA / Bitka tĺčikmi na mäso, či hlava rozbitá fľašou sektu. Domáce násilie počas pandémie prudko vzrástlo. Pribúdajú prípady fyzického a psychického násilia aj medzi seniormi. Odborník radí, že ak je to možné treba vyjsť z ponorky a venovať sa koníčkom.

Štatistiky súvisiace s nárastom domáceho násilia sú alarmujúce

Bitky, urážky, či psychický teror od vypuknutia pandémie je na vzostupe, a v niektorých domácnostiach je na dennom poriadku. V porovnaní s obdobím pred začiatkom koronakrízy domáci teror vzrástol približne o 40 percent. Podľa psychológa je súčasný stav zavinený hlavne tým, že ľudia sú v takzvanej ponorke.

"Jednoducho tí ľudia neboli zvyknutí toľko času tráviť spolu, a to násilie môže byť ako fyzické, tak aj psychické, že vlastne v tom malom priestore hlavne, ak tam nemám nejaký dom alebo záhradu a nemôžem vyjsť niekde von, tak dostávajú sa do takej depresie, do toho stresu a potom mlátia bijú resp. psychicky týrajú, nadávajú," hovorí psychológ Karol Kleinmann. 

Domáce násilie v poslednej dobe prekvitá aj medzi staršími ľuďmi

Napríklad v bratislavskej Petržalke 83-ročný pán napadol svoju manželku sklenenou fľašou a niekoľko krát ju udrel do hlavy. "Tak pod vplyvom alkoholu a za neužitia liekov, ktoré mal, tak sa dostal do situácie, že ju dvakrát udrel plnou fľašou sektu po hlave, útlu maličkú ženičku a spôsobil jej zranenia," informuje sudca Okresného súdu Bratislava V Roman Benedikovič. 

Dôchodcu poslal sudca do väzby

Pre jeho stav ho polícia odviezla rovno do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, kde ho umiestnili na psychiatrickom oddelení. Podľa sudcu totiž existovala obava, že keby sa vráti domov, tak svojej manželke ublíži, čo by pre ňu mohlo mať fatálne následky. "Základ a podstata. Veď ženy sa milujú. Ženy milujeme, ženy nebijeme, nemlátime a zvlášť nie matky našich detí," hovorí Benedikovič. 

"Prechádza to aj na tých starších a stačí, aby štekal pes, alebo aby ste mali silnejšie pustené rádio, tak jeden taký posledný prípad, ktoré riešim ako znalec je, že sa vlastne napadli susedia a bili sa tĺčikmi na mäso po hlave," hovorí Kleinmann. 

Psychológ radí venovať sa koníčkom

Domácemu násiliu neprospieva ani to, že ľudia nemôžu robiť veci, na ktoré boli dlhé roky zvyknutí. Či už ide o šport, kultúru, či len sedenie na káve s priateľmi. Psychológ radí, že je dobré si doslova aspoň vyvetrať hlavu vždy, keď sa to len dá. "Aspoň na nejaký čas idete na tú krátku prechádzku, idete do lesa, alebo sa venujete nejakej činnosti, ktorej ste sa pred tým venovať nemohli," hovorí Benedikovič. Ďalším negatívnym vplyvom je aj to, že ľudia sa čoraz viac dostávajú do existenčných problémov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy