Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sninský okres podľa ministerstva zdravotníctva zafarbil dočierna prekvapivý faktor
Zdielať na

Sninský okres podľa ministerstva zdravotníctva zafarbil dočierna prekvapivý faktor

SNINA / Medzi okresmi, ktoré sú v takzvanej čiernej fáze, je aj ten najvýchodnejší. Ľudia v Snine, aj prednosta okresného úradu či konateľ nemocnice zostali zaskočení. Ostatné týždne totiž bol ich okres v tej „lepšej“ polovici. Podľa ministerstva zdravotníctva Sninu dočierna zafarbil prekvapivý faktor.

"Čísla pomaly klesali, no a čuduj sa svete, už sme čierni," povedal Evald Štofik, prednosta OÚ v Snine. "Nemyslela som si to, lebo chodím aj testovať a bolo dosť nízke percento," vyjadrila sa zdravotná sestra. Kým pred dvoma týždňami tu presiahli počty pozitívne testovaných jedno percento, posledný testovací víkend klesli čísla zhruba o polovicu. Z 12 obcí, kde sa testovalo, nemali v šiestich z nich dokonca ani jeden pozitívny prípad.

"Ja osobne som prekvapený, že sme čierni, rátal som, že budeme medzi tými priemernými okresmi v rámci Slovenska," skonštatoval konateľ Nemocnica Snina Andrej Kulan. Aj po zrátaní otestovaných za celý týždeň je pozitivita v okrese stále tesne pod jedným percentom. "A to číslo tiež nebolo zlé - bolo 0,99 percenta. Komunikoval som s krízovým odborom. Som povedal, aby to preverili, či je všetko v poriadku, lebo keď sa stane chyba, tak nie je problém to priznať, ale vyzerá to tak, že všetko je v poriadku a tá čierna platí," povedal Štofik.

Podľa ministerstva zdravotníctva bol okres Snina takto nastavený z dôvodu, že do štatistík sa započítava aj počet ľudí, ktorí sú síce z daného okresu, no hospitalizovali ich v inej nemocnici. "V reálnom fakte to znamená, že títo ľudia sa nakazili v predmetnom okrese, teda v Snine, ale ležia v nemocnici napríklad v Martine, v Žiline, v Prešove," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Presný počet ľudí zo sninského okresu, ktorých hospitalizovali inde, ministerstvo neuviedlo. Zaujímavé je to, že aj v sninskej nemocnici nie sú všetci pacienti z tohto okresu. "Momentálne máme piatich pacientov z iných okresov- z Medzilaboriec a z Humenného," vyjadril sa Kulan.

Na covidovom oddelení v sninskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 43 pacientov. Lekárov prekvapuje, že je medzi nimi množstvo mladých ľudí. "Zaujímavé je to, že momentálne sú postihnuté najviac mladšie generácie, ľudia medzi 30 a 40 rokov. A majú ťažké zápaly pľúc," vyjadril sa Kulan. V porovnaní s januárom sa situácia v nemocnici zhoršila. Pri rozdelení okresov podľa Covid automatu mohol zohrať úlohu aj ďalší ukazovateľ, a tým je denná incidencia za 14 dní. "Situáciu v regióne ovplyvňuje aj vek pozitívne testovaných. Jeden človek, ktorý má 65 rokov a viac, sa počíta akoby za štyri prípady," ozrejmila Eliášová. Určujúcim faktorom je aj lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Lekári navyše upozorňujú na to, že pacienti prichádzajú na hospitalizácie neskoro. "Prichádzajú do nemocnice, keď už je rozvinuté štádium a tie hospitalizácie sú potom dlhodobé, nejde to odliečiť za týždeň," doplnil Kulan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy