Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekárne zaplavila vlna otázok o Ivermektíne. VÚSCH hlási úspech v liečbe
Zdielať na

Lekárne zaplavila vlna otázok o Ivermektíne. VÚSCH hlási úspech v liečbe

BRATISLAVA / Viacerí ľudia začali zháňať liek s názvom Ivermektín, lebo sa kdesi dozvedeli, že výborne zaberá proti covidu-19. Pozitívne skúsenosti majú napríklad v košickom ústave srdcových a cievnych chorôb. Lekárnici však upozorňujú, že zatiaľ neexistujú klinické dôkazy o jeho účinnosti a efektivite. Okrem toho, vo verejných lekárňach zatiaľ dostupný nie je.

Ministerstvo zdravotníctva povolilo pred dvomi týždňami dovoz 100-tabletových balení Ivermektínu, ktoré smerovali do nemocníc. V utorok povolili aj dovoz štvor-tabletového balenia, to by mohlo byť dostupné až koncom februára, avšak len na lekársky predpis.

"Preto by sme aj chceli poprosiť verejnosť, aby neobchádzali lekárne, pretože keď každý lekárnik zažije denne 20 pacientov, ktorí sa dožadujú Ivermektínu osobne,a lebo telefonicky, tak to trochu vyrušuje pri normálnej práci," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Ivermektín nie je žiadnou novinkou pre veterinárov. Roky ho vo forme pasty aplikuje aj skúsená Jitka Válková, ktorá pôsobí najmä na Záhorí a špecializuje sa na kone. "Používame ho pri riešení vnútorných parazitov, niekedy aj vonkajších ako u veľkých hospodárskych zvierat, tak aj u malých," vysvetlila veterinárka Válková.

Niektorí ľudia už začali zháňať Ivermektín práve u veterinárov. Farmaceuti však dôrazne varujú, aby ich svojvoľne neužívali. "To riziko stúpa, nielen preto že, ide o liek, u ktorého nepoznáme, ako sa bude správať v tom organizme ľudskom, ale zároveň tam hrozí riziko pri nesprávnom dávkovaní," informovala viceprezidentka lekárnickej komory Miroslava Snopková.

V Košiciach hlásia úspech

Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievných chorôb podávajú Ivermektín už niekoľko týždňov."Sme v podstate prvá krajina, ktorá takýto súhlas dostala. Zatiaľ nie oficiálne. Lekári, ktorí ochoreli na covid, si ho nechali doviezť z Rakúska a začali ho užívať, pričom na prekvapenie na piaty, šiesty deň boli už v podstate negatívny. A na siedmy, ôsmy deň už v podstate idú do roboty." povedal Pavol Török z kliniky anestezilógie.

Vo VÚSCH prijímajú covid pacientov v zlom stave napojených na pľúcnu ventiláciu. Okrem ďalších liekov im okamžite nasadzujú vysoko dávkovaný Celaskon s ďalšími vitamínmi a Ivermektínom. "V priebehu sedem a pol dňa v priemere dokážeme pacienta od pľúcnej ventilácie odpojiť," dodal Török.

Skúsený odborník by sa neobával podaniu lieku aj v počiatočnom štádiu ochorenia doma. "Keď by obvodní lekári mohli predpisovať Ivermektín, tak by pacientov, ktorí nepotrebujú hospitalizáciu, by mohol ten liek veľmi dobre zabrať aj v domácej liečbe," objasnil Török.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy