Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Učitelia jednej zo škôl odmietajú nosiť zaobstarané rúška. Šéf štátnych hmotných rezerv nám nevedel potvrdiť, či tieto rúška obstarávali oni
Zdielať na

Učitelia jednej zo škôl odmietajú nosiť zaobstarané rúška. Šéf štátnych hmotných rezerv nám nevedel potvrdiť, či tieto rúška obstarávali oni

SLOVENSKO / Minister školstva je s počtom momentálne otvorených škôl a škôlok spokojný. Počítal vraj s regionálnym prístupom. Otvorená je necelá štvrtina zariadení, ďalšie sa otvoria v stredu. Druhostupniarov zrejme čaká návrat do lavíc až po jarných prázninách.

"Percentuálne sa hýbeme niekde okolo 25%, sme spokojní, lebo naštartovali sme vzdelávanie. Momentálne máme obnovené prezenčné vyučovanie na 1 415 školách, čo je okolo 21%. Čo sa týka materských škôl, tak sa hýbeme na 19%, základných škôl až 26%," priblížil minister školstva Branislav Gröhling. 

Starší žiaci sa zrejme do lavíc vrátia až po prázdninách. To už by mohli byť dostupné kloktacie testy alebo antigénové, ktoré si napríklad v Rakúsku robia deti samé v školách za prítomnosti pedagóga, ako je to vo videu na stránke rakúskeho ministerstva pre vzdelanie. V Rakúsku sa nimi testujú aj prváci, u nás sa nateraz s testovaním mladších podľa Gröhlinga nepočíta.

Prví učitelia by mohli byť vraj zaočkovaní už tento týždeň. "Učitelia sa budú očkovať podľa zoznamov, ktoré dodá ministerstvo školstva , je to zhruba 40-tisíc učiteľov," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Nateraz sa učitelia chcú chrániť respirátormi, ktoré ešte minulý týždeň nakupovali mnohí riaditelia škôl. Na jednej zo škôl však učitelia odmietajú pre nepohodlnosť nosiť zaobstarané rúška. Šéf štátnych hmotných rezerv nám nevedel potvrdiť, či tieto rúška obstarávali oni. "Asi to spĺňalo všetky tie náležitosti a špecifikácie," reagoval Gröhling. 

Minister anulovanie tohtoročného školského roka nepripúšťa. 

Niektoré školy na Slovensku otvorili svoje brány, umožnilo im to nízke percento pozitívnych

Prevádzka materských a základných škôl, ako aj školských klubov je obnovená na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktoré má právo nechať školy zatvoriť, ak si to vážna epidemická situácia bude vyžadovať.

V Bratislavskom kraji sa okrem niektorých škôlok otvorili aj niektoré stredné školy - v režime 1 učiteľ na 5 žiakov. Je to vraj jedna z možností, ako pomôcť deťom na odborných školách. Minister školstva Branislav Gröhling dáta o tom, koľko škôl a škôlok nakoniec otvorili, zverejní v najbližších dňoch.  

Peter Visolajský tvrdí, že pre bezpečnosť škôl je dôležité, aby sa antigénovým testom testovalo viackrát a používať by sa mal taký, aký sa používa aj v Rakúsku. "Keď už antigénnym testom, tak dva až trikrát do týždňa, sú už dnes antigénne testy, ktoré stačí vytrieť prednú časť nosa, deti sa sami vytierajú, netreba ani zdravotníka," vysvetlil. 

Väčšina škôl v trenčianskom kraji zostala v pondelok zatvorená. V Dubnici nad Váhom to ale neplatilo. V základnej škole Pavla Demitru sa deti vrátili po troch mesiacoch. Záujem bol obrovský. "Ten záujem bol takmer 99 percent. Nastúpili deti, ktorých rodičia boli otestovaní," uviedol Oto Bača, riaditeľ školy.  Veľkú radosť mali najmä prváčikovia, tých v triedach čakalo polročné vysvedčenie a pochvala.

Ochranné pomôcky, dezinfekcia ale aj také objednávanie potravín do školskej jedálne. Toto museli vybaviť v predstihu, hoci nevedeli, ako to dopadne. Definitívne rozhodnutie o otvorení padlo cez víkend, po testovaní je miera pozitivity v Banskej Bystrici 0,72 percenta. "Pani učiteľky boli veľmi ochotné ísť do školy, aj keď s obavami, keďže boli informácie o britskej mutácii," povedal Peter Zlevský, riaditeľ ZŠ Golianova B.Bystrica.

Na jednej z rusínskych škôl so spustením vyučovania rátali. V nedeľu dokonca otestovali všetkých učiteľov aj rodičov. Hygienici na poslednú chvíľu rozhodli inak. "Tie deti boli také sklamané, mi hovoria, pani učiteľka, ja som už mal tašku do školy prichystanú a teraz ju musím vybaliť," poznamenala Marcela Ruňaninová, riaditeľk ZŠ v Klenovej. 

V škole v nedeľu otestovali vyše 60 zamestnancov a rodičov detí. Pozitivita bola nulová. Hygienici okrem sninského okresu neodporúčajú otvárať školy ani v okresoch Humenné a Medzilaborce. Posledné slovo ale majú zriaďovatelia a napríklad v menších obciach dnes s vyučovaním predsa len začali. "Máme tam 9 detí, ktoré sú všetky zo Zubného, prakticky taká malá rodina. Čiže sme nevideli dôvod, prečo by sme školu nemohli otvoriť," vysvetlila starostka obce Zubné Michaela Vasilenková. 

Učitelia hovoria, že dnešný deň bol akýmsi slávnostným otvorením nového školského roka, aj keď nie je september, ale február. "Áno, ja som dnes dostala aj darčeky, oni mali ako keby začiatok školského roka, boli šťastné," povedala Ivana Suchá, učiteľka Základnej školy s materskou školou Nižná brána 8 v Kežmarku. 

Poprad, Kežmarok, Stará ľubovňa i Vysoké Tatry mali pri víkendovom testovaní iba zopár pozitívnych, dalo by sa ich pokojne spočítať na prstoch oboch rúk. Pozitivita nepresiahla ani v jednom meste pol percenta. "Verím tomu, že sme už momentálne tak zdravotne zdatní, že vydržíme do 30.6.," poznamenal riaditeľ školy Dušan Tokarčik. Ráno skomplikovalo príchod do škôl hlavne počasie, pre poľadovicu neprišlo asi desať percent detí z okolitých dedín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy