Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Brhel ide do väzby. Jeho advokáti podávajú trestné oznámenie na nemocnicu Ružinov
Zdielať na

Brhel ide do väzby. Jeho advokáti podávajú trestné oznámenie na nemocnicu Ružinov

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzobnom stíhaní vplyvného podnikateľa Jozefa Brhela. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a prijímania úplatku. Štyria obvinení v tejto kauze už skončili vo väzbe, vrátane bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Brhel sa počas akcie Mýtnik nachádzal v zahraničí. Po príchode a zadržaní skončil na psychiatrií. Súd na tento fakt musí prihliadať.

Jozefa Brhela polícia zadržiavala do dnešného dňa v ružinovskej nemocnici. Skončil tam po tom, ako sa v utorok po návrate zo zahraničia dostavil dobrovoľne na výsluch polície. Brhela vyšetrovatelia po obvinení zadržali a dali do cely. Tú ale nezvládal pre jeho údajné dlhodobé zdravotné komlikácie. Preto z cely išiel do nemocnice a odtiaľ už pred sudkyňu, ktorá musela rozhodnúť či aj Brhel skončí vo väzbe ako Imrece a spol. 

Súd rozhodol, o útekovej a kolúznej väzbe pre veľkopodnikateľa. Právny zástupca Ľudovít Štanglovič nazval súdny proces "tragédiou". Napadol právne dôvody útekovej väzby. Tie označuje za nezmyselné, nakoľko samotný Brhel sa dostavil zo zahraničia. "Koho bude ovplyvňovať, keď všetci sú zavretí?," uviedol Štanglovič s tým, že sudkyňa chce vypočuť niektorých obvinených ešte raz. Súd pritom musí zhodnocovať aj to, či zdravotný stav obvineného Brhela je natoľko vážny, že by mohol byť väzobne stíhaný. Brhel sa po rozhodnutí súda nachádza v nemocnici v Trenčíne.

Sudkyňa vydala aj opatrenie na zákaz vynášania informácií od pracovníkov. "Ja neviem či tam došlo alebo nedošlo k úniku. Tomu, že lekárska správa koluje internetom, nerozumiem," dodal Štanglovič. Zároveň ponúkol sľub nahradením väzby dohľadom probačného pracovníka a sledovacím náramkom.  

Už ranná eskorta z Ružinovskej nemocnice na súd do Pezinka bola sprévádzané mediálnou pozornosťou. Okrem iného aj preto, že Brhela policajtom lekári odovzdali kompletne odetého do bieleho overalu s gumennými rukavicami. Podľa jeho advokátov ho nemocnica držala v časti určenej pre infekčných pacientov. Ich klient údajne po návrate zo zahraničia nemal pozitívne testy, a rovnako negatívne boli aj tie, ktoré mu robili v nemocnici. "V tomto smere kolega Kočan podával dnes na generálnej prokuratúre trestné oznámenie,"   ozrejmil Štanglovič.

Hovorkyňa Ružinovskej nemocnicne pre TV JOJ uviedla, že vo všeobecnosti ak musia pacienta, ktorý prišiel zo zahraničia hospitalizovať, a má negatívne výsledky testu, nejde na covidové oddelenie, musí byť ale izolovaný v karanténe. Prečo tam Brhel údajne skončil, nemocnica nekomentuje.

S Brhelom a spol. polícia obvinila aj bratislavského podnikateľa Michala Suchobu. Ten sa zdržiava v zahraničí a prokuratúra očakáva, že bude naň vydaný zatýkací rozkaz.

​Polícia ho viní z korupcie 

​Biznismen patriaci medzi 20 najbohatších Slovákov. Podniká v oblasti energetiky, obranného priemyslu ale aj IT. A práve s tým je spájané jeho obvinenie. Policajti ho vinia z korupcie a obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obvinenia mali záujem aby spoločnosť, ktorú vlastnil Brhel s ďalším veľkopodnikateľom Michalom Suchobom, dodávala finančnej správe informačné systémy. 

Brhel pri príchode na políciu uviedol, že s políciou bude spolupracovať. "Preto som sa aj vrátil," uviedol. "Nepoznám to uznesenie, vyjadrím sa potom," dodal. "Rešpektujte prosím danú situáciu, vyjadríme sa vám po skončení," uviedol Brhelov advokát Ľudovít Štanglovič. 

V pondelok všetkých obvinených v prípade Mýtnik zobrali do vyšetrovacej väzby. ​Jozef Brhel je v danej kauze obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní spolu s bývalým šéfom finančnej správy Františkom Imreczem. Toho súd zobral do väzby v pondelok, rovnako ako Brhelovho brata Petra. 

Informácie o zlom zdravotnom stave bez uvedenia podrobností nám potvrdil aj jeho advokát, pričom doplnil, že dlhodobo vážny zdravotných stav bol orgánom činným v trestnom konaní známy už pri výsluchu. Špecializovaný trestnú súd musel preskúmať, či zdravotný stav obvineného je natoľko vážny, že by nemohol udeliť väzbu.

Lekárske vyšetrenie musel po výsluchu absolvovať aj Peter Hraško

V novembri musel pred pojednávaním o väzbe absolvovať lekársku prehliadku aj bývalý šéf Národnej kriminálnej jednotky Peter Hraško. Ten na súd neprišiel. Jeho advokát vtedy uviedol, že má psychické problémy. Opieral sa o vyjadrenie lekára, ktorý informoval sudcu pre prípravné konanie. "Viete, sudca nás informoval, že výsluch obvineného Petra Hraška nevykoná, lebo obvinený nie je schopný takého úkonu. Je v ambulantnom ošetrení, ale lekárska správa je zle čitateľná preto požiadali o presnejšie vysvetlenie dôvodov zhoršeného stavu. Je možné, že skončí na psychiatrii, znáša to veľmi zle," uviedol v novembri Ľubomír Hlbočan. V tomto prípade Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzbe bez prítomnosti Hraška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy