Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: V novej štvrti pod Tatrami horela chata. Vyšetrovateľ nevylúčil cudzie zavinenie
Zdielať na

FOTO: V novej štvrti pod Tatrami horela chata. Vyšetrovateľ nevylúčil cudzie zavinenie

HORNÝ SLAVKOV / Takmer celú noc bojovali hasiči s ohňom, ktorý zachvátil drevenú chatu v Hornom Slavkove. Prečo začalo horieť vyšetruje nielen zisťovateľ príčin požiaru, ale aj kriminálna polícia. Majiteľ nevylúčil cudzie zavinenie.

Desať stupňou pod nulou a niekoľkometrové plamene šľahajúce z drevennej chaty. Ani sliný mráz šírenie ohňa nezastavil. " Vzhľadom k faktu, že sa jedná o drevostavbu, tak rozšírenie požiaru bolo veľmi veľké," povedal veliteľ zásahu Marián Lopuch.

Nebol čas hľadať toho, kto má kľúče od brány a chaty. Hasiči sa museli dostať do drevenice násilím. "Stále je najúčinnejší zásah dostať sa čo najbližšie k požiaru, v tomto prípade do spodného podlažia a takisto cez terasu sa dostať  do vnútra objektu," dodal Lopuch.

Hasiči z Popradu a Vysokých Tatier sa rozdelili. Jedni sa snažili ochrániť okolité domy a chaty, druhí bojovali priamo s ohňom. Keď profesionáli dostali oheň pod kontrolu, pustili sa do hasenia malých ohnísk. Museli rozobrať strechu a z interiéru vynášali rôzne predmety.

Oheň sa pre drevennú konštrukciu a zariadenie širil veľmi rýchlo, no ohrozené boli aj okolité objekty. Prvoradou úlohou pre hasičov bolo tak nielen dostať oheň pod kontrolu ale ochrániť aj ostatné chaty či domy.

V čase vzniku požiaru sa v drevenici nikto nenachádzala majiteľ je z iného vzdialeného okresu. Cudzie zavinenie zatiaľ vylúčené nebolo. Príčinu tak ukáže až dôkladné vyšetrovanie. To sa začalo hneď po uhasení požiaru. Ráno prišiel na miesto aj majiteľ, ktoý nevylúčil možnosť, že mu niekto chatu úmyselne zapálil. Vyšetrovatelia preverujú aj túto možnosť. "Boli pozvaní kolegovia z požiarno-technického a expertízneho ústavu z Bratislavy a príčina sa v spolupráci vyšetruje. Tých verzií je viacero a až neskôr bude možné určiť príčinu požiaru,"  uzavrel okresná riaditeľ hasičov Ondrej Šproch.

Plamene zachvátili aj historickú budovu v centre mesta Komárno. Viac v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy