Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE ZÁBERY: Moniku Jankovskú previezli do nemocnice v Trenčíne
Zdielať na

EXKLUZÍVNE ZÁBERY: Moniku Jankovskú previezli do nemocnice v Trenčíne

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Obvinená bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská skončila v nemocnici. Stalo sa to po tom, ako v cele Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici užila nadmerné množstvo liekov.

K incidentu došlo v nedeľu podvečer v banskobystrickej ženskej väznici, kde je umiestnená na výkon väzby pre obvinenia z korupcie. Bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti mala podľa informácií, ktoré medzičasom potvrdil Peter Bubla, hovorca ministerstva, mala Monika Jankovská požiť viacero liekov. Väzenskí strážnici na to prišli pri bežnej kontrole tak, že Jankovská s nimi nekomunikovala ako obvykle. A v tom sa im priznala, že užila nadmerné množstvo liekov, pretože vraj nemohla spať.

Obvinenú Jankovskú hneď nato hospitalizovali v krajskej nemocnici. Podľa dostupných informácií mimo ohrozenia života. Podrobnosti o incidente však jej advokát nateraz nevedel spresniť. "Nemám si to ako vysvetľovať, pretože aj táto informácia, ktorá je medializovaná, ja ju neviem nijakým spôsobom potvrdiť a ani vyvrátiť. Na to, aby som sa mohol k tomu vyjadriť, sa musím rozprávať s klientkou," uviedol Peter Erdös, jej advokát. Zároveň dodal, že za svojou klientkou pocestuje práve v pondelok do Trenčína, do väzenskej nemocnice. Tam ju preložili na pozorovanie. V tejto chvíli by tam už aj mala byť. Okolo desiatej predpoludním sa štábu TV JOJ podarilo nakrútiť prevoz Jankovskej z banskobystrickej nemocnice. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadi komisiu, ktorá preverí, čo sa stalo v banskobystrickej väznici, kde je umiestnená Monika Jankovská. Podľa Kolíkovej sa bývalá štátna tajomníčka vyjadrila, že nemala samovražedný úmysel. Lieky podľa dostupných informácií užila, aby mohla zaspať. 

"Z tých informácií, ktoré mám z vyjadrení obvinenej, nemala úmysel, ktorý by súvisel s nejakým suicidiálnym (samovražedným, pozn. redakcie) plánom,“ povedala ministerka. Obvinenej boli podľa Kolíkovej predpísané lieky proti úzkosti poskytované v týždenných intervaloch, keďže ani pri ich nadmernom užití neexistovalo riziko, že by mohli spôsobiť vážne poškodenie zdravia. "Či sa jednalo o chybu, to ja teraz spätne vyhodnocujem,“ uviedla Kolíková.

Nezávisle od stanoviska ministerky však banskobystrický väzobný ústav čaká kontrola, ktorú tam posiela generálny prokurátor. "V súvislosti s požitím liekom obvinenou Monikou Jankovskou vo výkone väzby vykoná Krajská prokuratúra B.Bystrica mimoriadnu previerku stavu zákonnosti a dodržiavania právnych predpisov pri výkone väzby obvinenej," povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.​

Minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády na margo incidentu uviedol: "Nemám dôvod na to nejak reagovať. Dúfam, že zostane zdravá," uviedol. 

​Monika Jankovská na svoj pobyt za mrežami sama sebou upozornila už tretíkrát. Najprv hladovkou, ktorú po 20. dňoch ukončila, keď pre zdravotné problémy skončila na infúziách. Na slobodu jej to nepomohlo. Neskôr sa zasa do povedomia dostala tým, že sa rozhodla spolupracovať a priznala sa. Zároveň začala vypovedať voči bývalému ministrovi Petrovi Žigovi. Ani touto spoluprácou si prepustenie nevydobyla.

Do tretice otrava liekmi. Tá prišla po nedávnej neúspešnej žiadosti o prepustenie, kde voči zamietnutiu ani nepodala sťažnosť. Navyše v čase, keď ju v dohľadnej dobe čaká rozhodovanie o jej ďalšom predlžení väzby. "Tak sa javí, že mohla mať iný zámer ako ten, ktorý sa javí, že chcela mať pokojnejší spánok, keď to mám takto povedať," vyjadrila sa Kolíková. 

"Nemyslím si, že by moja klientka akokoľvek kalkulovala, resp. postupovala s nejakou vypočítavosťou počas celého konania, v ktorom ju ja zastupujem," reagoval advokát Jankovskej, Peter Erdös. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy