Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sú zodpovední za kolízie na horskom priechode Vernár kamionisti či cestári? V úseku pribudne novinka
Zdielať na

Sú zodpovední za kolízie na horskom priechode Vernár kamionisti či cestári? V úseku pribudne novinka

VERNÁR / Cestári alebo kamionisti - kto z nich je zodpovedný za to, že počas intenzívneho sneženia sa horský priechod Vernár musí takmer vždy uzavrieť? V minulosti mali k zlepšeniu situácie prispieť viaceré projekty. No žiaden z nich sa zatiaľ nezrealizoval.

Horský priechod Vernár sa dostane vždy do pozornosti, keď začne snežiť. Polícia ho musí samozrejme uzatvárať. Podtatranskí cestári sú hneď pod paľbou kritiky, lenže oni len plnia objednávky a nie sú správcom cesty. "Keďže ide o cestu I. triedy a jej vlastníkom je štát, Správa a údržba ciest prešovského samosprávneho kraja vykonáva zimnú údržbu dodávateľsky pre Slovenskú správu ciest,"  uviedla hovorkyňa VÚC Prešov Dáša Jeleňová.

Najviac však trpia obyvatelia Vernára a kamióny niekedy uviaznú už v obci. V minulosti sa ukázalo viacero riešení, napríklad vybudovanie obchvatu. Ten sa ale stal piesňou budúcnosti. Starosta sa ale tešil na iné riešenie. Cestárske stanovište malo byť priamo v obci a tak by sa cestárske autá nepretrižite starali o priechod spolu s kolegami z druhej strany kopca, kde už také stanovište existuje. Lenže Slovenská správa ciest nám dala takúto odpoveď. "Nemáme vedomosť o žiadnych takýchto návrhoch a opatreniach," povedala hovorkyňa podniku Lucia Karelová.

Z odpovede sme sa ďalej dozvedeli, že ani cestári a ani sneh na ceste nie sú príčinou problémov na horskom priechode. "Ide najmä ho nezodpovednosť vodičov kamiónových súprav, ktorí nerešpektujú existujúce dopravné značenie," dodala Karelová. Dôvodom má byť to, že kamionisti nenasadia reťaze alebo sa napriek uzáveru vyberú na horský priechod. Potom majú cestári problém vozovku upraviť.

V budúcnosti by mala pomôcť ďalšia novinka - premenlivé dopravné značenie. "Tešíme sa na to, že nebudú vznikať kolízne situácie pretože dispečer na Správe ciest mal vyhodnotiť situáciu v Poprade," skonštatoval sarosta obce Vernár Vladimír Ondruš. Podľa správy ciest je predpoklad spustenia tohto značenia do konca roka 2023.

Súvisiace články