Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parlament schválil po 16 rokoch novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu
Zdielať na

Parlament schválil po 16 rokoch novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu

BRATISLAVA / Slovenský parlament konečne schválil dve dôležité stratégie - obrannú a bezpečnostnú. Doterajšie dokumenty z roku 2005 totiž už boli v mnohom prekonané. Za 16 rokov sa svet predsa len veľmi zmenil. Za predošlej vlády pritom novelizáciu blokovala SNS.

Bola to vtedy zvláštna situácia - cez predchádzajúcu vládu síce strategický materiál hladko prešiel, v parlamente ho však nechcela podporiť SNS, lebo tam vraj boli pasáže kritizujúce zahraničnú politiku Ruska. No a Andrej Danko mal ku pánovi Kremľa úplne iný vzťah.

"Som videl vojenskú prehliadku, čo je pre mňa strašne silný zážitok na celý život," uviedol vtedajší predseda parlamentu.

"Bolo by nepochybne lepšie, aj správne, ak by bol schválený aj v parlamente, politická realita to momentálne neumožňuje," vyjadril sa v minulosti šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák.

Politická realita sa odvtedy výrazne zmenila - SNS vo voľbách prepadla a vznikla koalícia, ktorá schválenie kľúčových dokumentov stihla za necelý rok svojej existencie.

rep: "Ide o otázku bezpečnosti a obrany SR a bolo naozaj nezodpovedné, že v predchádzajúcom volebnom období neprišlo k novelizácii týchto dokumentov," skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď.

Medzi súčasné svetové hrozby patria terorizmus, extrémizmus, zmeny klímy vyvolávajúce migračné vlny, ale aj kybernetické útoky či dezinformácie. Oba materiály stavajú na tom, že základnými piliermi našej bezpečnosti a stability sú členstvo v Európskej únii a v NATO. Kým obrannú stratégiu podporila aj väčšia časť opozície, pri bezpečnostnej sa už zdržali.

"Ak sa tam konštatuje, že prioritami našej politiky má byť v prvom rade USA potom NATO a až potom EÚ a V4 akoby absentovala, tak strana Hlas-SD sa musela zdržať," uviedol expremiér Peter Pellegrini.

"Ja neviem čo pánovi Pellegrinimu vadí na západnom videní sveta, keď do Drážďan letí rád. Neviem čo mu vadí na prozápadnej orientácií," povedal predseda výboru pre obranu Peter Pčolinsky.

"Aj USA v oblasti obrany pre celú EÚ a aj pre Slovensko hrajú veľkú úlohu. To však nie je proamerické. Toto celé je proslovenské," myslí si minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Predošlá vláda odsúhlasila bezpečnostnú stratégiu takmer jednoznačne. No potom sa začínali ozývať hlasy koaličných poslancov. Viac v archívnom videu:

Najčítanejšie správy