Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri hoteli sa motá medveď
Zdielať na

Pri hoteli sa motá medveď

K hotelu v Závažnej Porube chodí medveď, turisti ho prikrmujú

Asi trojročný medveď dnes dopoludnia zavítal pravdepodobne už po šiestykrát k hotelu v Závažnej Porube. Ľudia nezvyčajnú atrakciu prichádzali obdivovať. No len čo sa zviera rozbehlo, odohnalo všetkých prítomných.

"Je to raz šelma, nie je domáce zviera. Približovať sa k nemu je nebezpečné. Medveď môže bežať aj 60 kilometrovou rýchlosťou," vysvetlil jeden svedok. Miestni obyvatelia však zatiaľ problém v medvedích návštevách nevidia. Žartom hovoria, že majú nového psa. "My sme taký chudobný hotel. Nemáme na SBSku, tak máme zadarmo bio SBSkára", vtipne zareagoval na situáciu čašník z hotela Bohunice v Závažnej Porube Rasťo Tišťan. 

Medveďovi sa okrem prirovnania ku psovi či SBSkárovi ušlo aj prirovnanie k ovci." Pásol sa okolo ako ovca. To je taká ovca chlpatá," povedal Marián Petráš, šéfkuchár z hotela. 

Kuriózny návštevník sa ku kontajnerom s odpadkami nedostane, tie sú totiž dnu v budove. Personál podľa vlastných slov medveďa nekŕmi, jedlo zvieraťu vraj dávajú turisti. "Klobásy, slaniny a to by sa nemalo, lebo keď si zvykne, sa ho
nestrasieme. Boli tu ochranári a tí povedali, že ak sa nebude prikrmovať, tak odíde odtiaľto,"
vysvetlil Marián Petráš. 

V prípade neustáleho prikrmovania hrozí ľuďom i medveďovi nebezpečenstvo. Zviera pri túlaní sa v blízkosti ľudí ich môže napadnúť. "Bolo by dobré, aby sa zodpovední snažili medveďa odplašiť, existujú aj gumové projektily," povedal Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. V opačnom prípade by medveď mohol skončiť v ZOO alebo by ho mohli odstreliť. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy