Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyšetrovanie tragického pádu policajného vrtuľníka v Prešove je u konca, padol návrh na obžalobu
Zdielať na

Vyšetrovanie tragického pádu policajného vrtuľníka v Prešove je u konca, padol návrh na obžalobu

BRATISLAVA, PREŠOV / Vyšetrovanie pádu policajného vrtuľníka Bell 429 v Prešove, pri ktorom zahynuli dvaja hasiči, je už ukončené. K tragédii došlo ešte v máji 2017 vo vojenskom priestore prešovského letiska počas výcviku. Podľa vyšetrovateľa stroj poruchu nemal. Tvrdí, že sa vrtuľník zrútil po chybe pilota.

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby spracoval návrh na podanie obžaloby na 51-ročného príslušníka Policajného zboru. Pilot Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR bol obvinený z prečinu všeobecného ohrozenia," informovala o prípade hovorkyňa úradu Petra Friese. 

Vyšetrovanie tejto veci ale trvalo veľmi dlho, viac ako tri a pol roka. Muž, ktorý pilotoval vrtuľník, v čase jeho pádu podal sťažnosť aj proti svojmu obvineniu. Následne konanie vyšetrovateľa výrazne spomaľovali zdĺhavé odborné analýzy a tiež znalecké posudky. "Vyšetrovanie sťažovali rôzne objektívne okolnosti, okrem iného aj rozsiahle znalecké skúmanie znaleckého ústavu – Technickej univerzity v Košiciach, Letecká fakulta, odbor letecká doprava," upresnila Friese. 

Podľa Daniela Lipšica, ktorý obvineného pilota zastupuje, znalecké posudky konštatujú aj externé faktory, ktoré boli v čase pádu vrtuľníka. "Ale najmä to, že vlastne pri tom cvičení ten náklon vrtuľníka bol spôsobený tým, že aj ten žeriav spolu s dvomi hasičmi, aj operátor aj pilot boli na jednej strane a kvôli tomu sa ten vrtuľník prevážil," priblížil Daniel Lipšic. 

Trvá preto na tom, že to nebola chyba pilota, ale boli to tak nastavené technické parametre, ktoré túto nehodu spôsobili. "Po tejto nehode sa už urobili také úpravy, aby to ťažisko bolo posunuté, aby nebolo na jednej strane. Lebo to naozaj hrozilo kedykoľvek podobnou tragédiou," doplnil Lipšic. 

Zrútenie sa stroja z výšky sto metrov sa stalo osudným práve hasičom Radoslavovi Lackovi a Petrovi Toďorovi. Obvinený pilot podľa Daniela Lipšica dodnes situáciu zle znáša. "Je to aj psychická záťaž pre klienta, ktorý bol špičkovým vojenským a potom policajným pilotom. On sám bol pri tej havárii veľmi ťažko zranený, dlhé mesiace sa liečil," povedal Lipšic. 

V tejto veci je aktuálne na ťahu dozorujúci prokurátor v Prešove. Podľa inšpekcie rezortu vnútra je už ale len otázkou času, kedy sa tento prípad dostane na súd, kde sa bude opäť dokazovať, čo stálo za tragédiou. Pilotovi hrozí trest na 2 až 5 rokov.

"Spisový materiál vyšetrovateľ spolu s návrhom na podanie obžaloby predložil príslušnému prokurátorovi," povedala Friese. "Je tam aj jeden procesný problém. Akým spôsobom boli získané dáta z tej čiernej skrinky, vôbec nie je zrejmé," dodal Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy