Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Vláda rozhoduje o 6 miliardách eur pre Slovensko, no ľudia ani len netušia o čo ide, ukazuje prieskum
Zdielať na

Vláda rozhoduje o 6 miliardách eur pre Slovensko, no ľudia ani len netušia o čo ide, ukazuje prieskum

BRATISLAVA / Vláda rozhoduje o 6 miliardách EUR pre Slovensko, no ľudia ani len netušia o čo ide. Hovorí to europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá poukazuje na celoslovenský prieskum, podľa ktorého až dve tretiny Slovákov nemajú šajnu, čo je to fond obnovy. Kým v iných členských krajinách sa o použití miliárd EUR, ktoré posiela Brusel na obnovu, vedú veľké verejné debaty s ľuďmi, na Slovensku je viac menej ticho.

Pokiaľ sa bude o fonde obnovy na Slovensku málo diskutovať s verejnosťou, v Bruseli nám to ešte môže narobiť problémy. "Jednou z podmienok udelenia z financií na tento fond obnovy je dôsledné verejné prerokovanie a toto ak bude chýbať, tak nemyslím si že Európska komisia to dokáže ignorovať a bude od slovenskej strany žiadať nápravu," povedal europoslanec Michal Wiezik.

Tak ako sme vás informovali v ranných novinách televízie JOJ, na otázku čo je to fond obnovy správne odpovedalo ani nie 10% opýtaných. "Táto suma nebude mať dopad len na súčasné generácie, ale aj na všetky ďalšie budúce generácie a je nesmierne dôležité, aby sme tieto finančné prostriedky dobre investovali, aby sme ich dokázali splatiť a nezaťažili sme ďalšie generácie," myslí si europoslankyňa Miriam Lexmann.

"V mnohých iných členských krajinách EÚ sa o pláne obnovy vedú politické, verejné odborné diskusie niekoľko mesačné so širokým zapojením verejnosti," uviedol poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Podľa prieskumu, ktorý si dala urobiť frakcia ľudovcov pritom až 2/3 Slovákov najviac volá po budovaní nových nemocníc a modernizácii zdravotníctva. Necelá polovica chce modernizáciu škôl a tretina nové cesty a diaľnice. Nasledujú investície do ochrany životného prostredia, rodiny s deťmi by zas privítali lepšie sociálne služby. "Ešte ten materiál pôjde do medzirezortného pripomienkového konania, v ktorom sa ešte vytvorí priestor pre každého, kto sa chce zúčastniť," ozrejmil europoslanec Eugen Jurzyca.

"Verejnosť je dôležitá, v tom je ten princíp, aby to neboli úradníci od stola, ale pýtať sa treba ľudí, čo chcú, a to nerobíme," uzavrel europoslanec Vladimír Bilčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy