Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štvrtý deň eurosummitu: Nervozita a veľké očakávania
Zdielať na

Štvrtý deň eurosummitu: Nervozita a veľké očakávania

BRUSEL / Európsky fond obnovy naďalej názorovo rozdeľuje štáty únie. Ich lídri ani po troch dňoch intenzívnych rokovaní nenašli spoločnú reč a snaha o rýchlu dohodu zostala nenaplnená. Na bruselskom summite viacerým postupne začínajú povoľovať nervy a nedá sa vylúčiť, že stretnutie premiérov a prezidentov sa skončí neúspechom.

Problémom naďalej zostáva výška fondu na obnovu ekonomík zasiahnutých pandémiou a pomer úverov a priamych platieb. Najmä takzvané šetrné krajiny sa totiž obávajú veľkého zadlžovania.

Preto sa Holandsko, Dánsko, Švédsko a Rakúsko snažia čo najväčší balík z avizovaných 750 miliárd eur presunúť do kolonky pôžičky.
"Tam sa začíname pohybovať niekde v sume medzi 375 mld a 400 mld a zdá sa, že je tu vôľa zhodnúť sa," informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus."Tie silné štáty nechcú dať peniaze a keď ich dajú, tak chcú, aby tam bolo veľa podmienok," uviedol ekonomický analytik Iness Martin Vlachynský.Čím menej peňazí sa rozdá, tým menšie problémy bude, podľa nich, Európa v budúcnosti mať. Niet divu, že únia stojí pred zlomovým krokom.


"Vznikne obrovský dlh na celú jednu ďalšiu generáciu, vznikne celkovo sa hovorí o troch nových celoeurópskych daniach, čo tu doteraz nebolo a zároveň sa celý systém posunie trochu bližšie k federácii," dodáva Vlachynský.

Snaha veľkých ekonomík Nemecka a Francúzska dosiahnuť rýchlu dohodu však postupne stroskotáva a tým sa stupňuje aj nervozita."Niektorí boli trošku nervóznejší, mám na mysli najmä prezidenta Macrona k tým tzv. šetrným a odniesol si to údajne kancelár Kurz," okomentoval situáciu štátny tajomník.

“Verím, že kde je vôľa, tam je cesta. Je možné, že k dohode dospejeme už na tomto sumite. No aj keď sú za nami už tri dni rokovaní, stále je čo riešiť," vyhlásil rakúsky kancelár Sebastián Kurz. Francúzsky minister financií si myslí , že " dohoda je možná a zároveň nevyhnutná."


Rozpočet únie a oživenie jednotlivých ekonomík je pre budúcnosť Európy kľúčové a preto sa žiadna z delegácií nechce domov vrátiť s prázdnymi rukami. "Stále si myslím, že to dokážeme uhrať veľmi dobre pre Slovensko a zjednodušene, zatiaľ sme dosiahli všetko, čo sme dosiahnuť chceli," myslí si predseda vlády Igor Matovič.

Pre Slovensko je šanca získať 8 mld. injekciu veľká výzva, no po skúsenostiach s eurofondmi aj varovný prst.
"Je tam obrovské plytvanie, je tam obrovské generovanie korupcie, ale je tam napríklad aj narušenie konkurenčného prostredia," konštatuje analytik Vlachynský.

Bez týchto peňazí by sa nám však dýchalo oveľa ťažšie.

Takto vyzerala atmosféra v prvý deň rokovaní:

Najčítanejšie správy