Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Komisia, ktorá vyšetruje Lučanského smrť, sa do prešovskej väznice nedostala
Zdielať na

Komisia, ktorá vyšetruje Lučanského smrť, sa do prešovskej väznice nedostala

TRENČÍN/PREŠOV / Štvrtková návšteva komisie, ktorá vyšetruje okolnosti smrti Milana Lučanského vo väzenskej nemocnici v Trenčíne mala nečakaný priebeh. Priamo za jej múrmi jeden z členov zistil, že je pozitívny. Do prešovskej väznice sa tak v piatok ani nedostali. Do Prešova prišiel len právny zástupca rodiny zosnulého Milana Lučanského.

Členovia komisie sedeli so svojím pozitívnym kolegom v jednej miestnosti niekoľko hodín. Do väzenskej nemocnice ich pustili o jedenástej dopoludnia. Tu im zmerali teplotu, museli si vydezinfikovať ruky a mať po celý čas rúška. Negatívnym testom sa preukázať nemuseli. "Povinný test sa nerealizuje ani v civilných nemocniciach, iba u pacientov idúcich na operáciu, resp. invazívny zákrok," povedala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

"Členovia komisie dostali možnosť antigénového otestovania na začiatku oficiálneho rokovania komisie po úvodnom privítaní," doplnila Kacvinská. Dohodli sa, že ich priamo v nemocnici otestujú počas obeda. Do vtedy sedeli v jednej miestnosti. "Komisia sa zdržiavala v kultúrnej miestnosti," vyjadrila sa Kacvinská. "Mali sme dostatočné odstupy, v rúškach," skonštatoval člen komisie Milan Laurenčík.

Po obede zistili, že jeden z nich je pozitívny. "Áno, dvakrát ma testovali a som pozitívny," povedal Juraj Krúpa, člen komisie. Z nemocnice okamžite odišiel. Ostatní členovia komisie tam zostali ešte asi dve hodiny. "Chod nemocnice v Trenčíne v žiadnom prípade nie je ohrozený," vyhlásila Kacvinská. Do prešovskej nemocnice sa tak v piatok ani nedostali. Do Prešova prišiel len právny zástupca rodiny zosnulého Milana Lučanského. Toho ani do komisie neprizvali, i keď sa dožadoval. Do Prešova prišiel s dokumentom, ktorý mal vyvolať ďalšiu pochybnosť.

Bývalý sudca, súčasný europoslanec by sa však ďalej ako pred bránu podľa všetkého ani nedostal. Už vo štvrtok mu dali vedieť, že nemôže byť súčasťou komisie. A že poškodení sa dostanú len k jej záverom. V piatok ale vytasil dokument, ktorý je úradným hlásením, či záznamom o tom, že Milan Lučanský bol 9. decembra - teda v deň prvého incidentu premiestnený do ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Zbor väzenskej a justičnej stráže potvrdil takýto dokument. Ide podľa nich len o formálny záznam, keď Milana Lučanského previezli do nemocnice v Ružomberku - a tam ho prešovskí kolegovia odovzdali kolegom zo stredného Slovenska. "Bolo vykonané administratívne prevzatie obvineného z ústavu Prešov do ústavu Banská Bystrica. Milan Lučanský sa ale fyzicky nikdy nenachádzal v ústave Banská Bystrica," uviedla Kacvinská.

Podľa stanoviska Zboru väzenskej a justičnej stráže je dokument pravdivý, ale nie úplný. Originál mal byť zaslaný na vedomie siedmim adresátom, medzi ktorými podľa nich boli aj obhajcovia a manželka zosnulého. Na dokumente, ktorý držal v ruke bývalý sudca, sú adresáti traja. „Z toho vyplýva, že dokument zverejnený právnym zástupcom rodiny musel byť upravovaný v časti, kde sú uvedení adresáti,“ dodala Kacvinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy