Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tajná porada zdravotníkov či miznúca ihla v striekačke. Tieto hoaxy kolujú internetom najčastejšie
Zdielať na

Tajná porada zdravotníkov či miznúca ihla v striekačke. Tieto hoaxy kolujú internetom najčastejšie

BRATISLAVA / Konšpirátori si každý deň nájdu nové, podľa nich zaručené informácie, ktoré šíria po sociálnych sietiach. Často dokážu sami sebe oponovať. Aktuálne stále obľúbenou témou je pre nich koronavírus a s ním spojené očkovanie. Polícia si postupne šíriteľov predvoláva.

Tajná porada zdravotníkov

Zatiaľ najabsurdnejším príspevkom za ostatné dni, je "zaručená" informácia od zdravotnej sestry.

"Takže práve som sa dozvedela od známej sestričky od nás z nemocnice, že mali poradu, kde dostali inštrukcie, aby nevynášali info a budú očkovaní, samozrejme placebo. Že všetkým majú hovoriť, že sa nemusia báť.Takže len sa nám potvrdilo všetko, čo sme tu my už vedeli. Preboha ľudia, neočkujte sa nie je to blud, chcú nás vyzabíjať!," píše sa v príspevku.

Autorka tento vymyslený a nebezpečný text zdieľala na viacerých svojich profiloch a facebookových stránkach. Podobné nezmysli zdieľajú, väčšinou tí istí ľudia. Žiaľ s veľkým úspechom medzi prostým obyvateľstvom. Pre väčšinu ľudí je jednoduchšie urobiť dva kliky myšou na pofidérnej stránke, než si na internete nájsť relevantné informácie, na odborných stránkach.

"Do kategórie najabsurdnejších hoaxov zaraďujeme tie, ktoré označujú očkovanie za skrytý nástroj na usmrtenie obyvateľstva. Patrí sem napríklad aj status, ktorý sme zverejnili aj na našom policajnom facebooku, v ktorom sa nachádza okrem toho aj tvrdenie, že za usmrtenie bude môcť placebo, čo odporuje akejkoľvek logike a zmyslu placebo efektu," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Placebo 


Placebo je zámerne neúčinné liečivo. Niečo, ako obyčajný cukrík, ktorý len vyzerá a podáva sa ako liek. Používa sa pri testovaní účinnosti liekov, keď sa jednej skupine pacientov podáva účinné liečivo a druhej neúčinné. Takže tvrdiť, že by placebo malo zabíjať, je absurdné.

"K tomuto statusu sme požiadali o súčinnosť KRPZ v ZA za účelom preverenia autorky textu a jeho obsahu. Na sociálnych sieťach sme zachytili podobný status, ktorý sa niesol v podobnom duchu, no namiesto placebo, bolo uvedené placido, čo vyvolalo okamžitú humornú reakciu užívateľov v súvislosti s operným spevákom Plácidom Domingom," informoval Slivka.

Miznúca ihla v striekačke


Ďalším bludom je miznúca ihla na striekačke, ktorou bola použitá na vakcináciu profesora Krčméryho. Konšpirátori sa snažia poukazovať na to, že v istej časti videa sa nenachádza ihla na injekčnej striekačke, resp. sa tam nachádza, ale pred vpichom zmizne a celé očkovanie je len divadlom. Alebo že sa na vybrané osoby očkovali len na oko alebo dostali len vitamín. Pokiaľ by sa to spochybňovači dostali aj do továrne na výrobu vakcín, určite by si vymysleli niečo, čo ich pravosť spochybní.

"V súvislosti s očkovaním sa konšpirátori od posledného víkendu snažia spochybňovať akúkoľvek jeho súčasť. Keďže im ide o rýchlosť šírenia dezinformácii, v mnohých prípadoch im chýba logické myslenie úrovne žiaka základnej školy," dodal hovorca Slivka.

Šíritelia podobných nezmyslov by si mali uvedomiť, že tak ako dokážu ľudia rýchlo zdieľať ich hoaxy, tak rovnako rýchlo ich dokáže aj polícia vystopovať, aj keď vystupujú pod vymyslenými menami. A následne musia rátať s možným trestom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy