Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Haščák zostáva vo väzbe. Podal námietku voči zaujatosti sudkyne
Zdielať na

Haščák zostáva vo väzbe. Podal námietku voči zaujatosti sudkyne

Zdroj: Sita

BRATISLAVA / Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák ostáva aj po sviatkoch za mrežami. Najvyšší súd mal dnes rozhodovať o jeho sťažnosti voči vzatiu do väzby. Jeho advokáti ale podali námietku zaujatosti jedného z členov senátu a tak súd rozhodnúť nemohol.

Jedného z najbohatších Slovákov, ktorého majetok magazín Forbes odhaduje na zhruba miliardu eur, vinia z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Obvinenie má súvisieť s kupčením s nahrávkou z kauzy Gorila, ktorá sa týka úplatkov pri privatizácii štátneho majetku. Haščák ju údajne kúpil od bývalého SISkára Ľubomíra Arpáša za 200 tisíc eur. 

Nahrávka sa našla aj u Mariána Kočnera, ktorý ju mal predať za milión eur, ale aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten ju mal chcieť s kumpánmi zobchodovať za päť miliónov eur. Haščáka zobrali do väzby 4. decembra, voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu podal sťažnosť. Preto mal o ďalšom pobyte rozhodovať Najvyšší súd. "Obvinený Jaroslav H. podal prostredníctvom svojho obhajcu námietku zaujatosti voči členke senátu 4T, o ktorej senát rozhodol dnes na neverejnom zasadnutí. Toto rozhodnutie však nie je právoplatné vzhľadom na to, že procesné strany majú po doručení predmetného uznesenia právo na podanie sťažnosti," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

"Námietku zaujatosti sme podávali s cieľom zabezpečiť nezávislé a nestranné posúdenie prípadu nášho klienta a veríme, že ju najvyšší súd urýchlene prejedná tak, aby sa o väzobnej veci nášho klienta čo najrýchlejšie rozhodlo. Väzobné stíhanie nášho klienta považujeme naďalej za nezákonné a nedôvodné a zo strany OČTK navyše za účelové. Náš klient je totiž už 27 dní obmedzený na osobnej slobode na základe obvinenia, ktoré sa neopiera o konkrétne dôkazy a ktoré sa navyše týka takmer 15 rokov starej veci. OČTK zároveň od jeho zadržania neurobili ani jeden vyšetrovací úkon, ktorého by sa mohla týkať údajná obava z kolúzneho konania nášho klienta; predovšetkým nevypočuli ani jedného svedka," vyjadril sa advokát a konateľ Martin Škubla

Haščák sa momentálne podľa svojho právneho zástupcu Martina Škudlu nachádza vo väzbe v Ilave. Hrozí mu až 20 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy