Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Generálna prokuratúra preskúmava Mikasovu vyhlášku, ktorá pomohla parlamentu v hlasovaní
Zdielať na

Generálna prokuratúra preskúmava Mikasovu vyhlášku, ktorá pomohla parlamentu v hlasovaní

BRATISLAVA / O jeho dôležitosti vie každý, no doposiaľ nikto nekonal. Aj tak by sa dal nazvať ústavný zákon, pre ktorý by došlo k zmenám vo vyhlásení núdzového stavu. Ten končí už tento utorok a paradoxne by tak v čase najviac zaplnených nemocníc neplatil zákaz vychádzania. Jeho schválenie bolo doposiaľ nereálne a tak na pomoc prišiel hlavný hygienik Ján Mikas.

Parlament dva dni pred skončením núdzového stavu rozhodol o ústavnom zákone, ktorý formálne bude môcť predĺžiť núdzový stav aj na viac ako 90 dní. Jeho odsúhlaseniu ale predchádzali komplikácie, v podobe pozitívneho výsledku testu na Covid-19 viacerých koaličných poslancov. 

Na pomoc prišiel Mikas

Parlament tak z bezpečnostného hľadiska  doposiaľ nemohol fungovať s plným počtom poslancov. K podpore schválenia kľúčovéno zákona sa zapojil aj hlavný hygienik Ján Mikas. Úrad verejného zdravotníctva večer pred rokovaním parlamentu vydal vyhlášku, ktorá dovoľuje ísť do práce s respirátorom FFP2 ústavným činiteľom.

Znenie zmien vo vyhláške:

  • Spresňuje sa zoznam osôb v osobitnom režime, ide o osoby, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní chodu štátu (zdravotnícki pracovníci, personál zariadení sociálnych služieb, pracovníci v štátnych orgánoch a v samospráve a pod.). Výslovne sa uvádza, že k nim patria prezident, členovia vlády, poslanci Národnej rady SR, generálny prokurátor, predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejný ochranca práv a predseda Ústavného súdu SR; stanovujú sa podmienky, za ktorých môžu v prípade pozitivity alebo kontaktu s pozitívne testovanou osobou pracovať.
  • Špecifikuje sa nosenie respirátorov FFP2 (v prípade opustenia karantény za účelom zabezpečenia základných životných potrieb, ak si to vyžiadajú mimoriadne okolnosti a v prípade pozitívnych osôb pracujúcich v osobitnom režime). Respirátor musí byť bez výdychového ventilu alebo prekrytý chirurgickým rúškom.
  • Osoba v úzkom kontakte bude musieť po negatívnom výsledku testu na COVID-19 dokončiť 10-dňovú izoláciu, pričom 10 dní sa počíta od dátumu posledného kontaktu s pozitívne testovanou osobou a počas nich sa u kontaktu neprejaví ani jeden z príznakov ochorenia.

Úrad verejného zdravotníctva v stanovisku uviedol, že k novej vyhláške pristúpil na základe "opakovaných otázok a s tým súvisiacich nejasností z praxe." Takýto špeciálny režim majú okrem politických funkcionárov aj zdravotníci, pracovníci v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike. Špeciálny režim majú aj hasiči, policajti, či cestári alebo osoby zabezpečujúce odvoz odpadu.

ÚVZ v stanovisku taktiež konštatuje, že je "absolútne nevyhnutné nájsť spôsob, ako s čo možno najnižším epidemiologickým rizikom zachovať chod štátu a zabrániť paralýze kritickej infraštruktúry."

Kancelária  NR SR zverenila detaily prebehnutia schôdze

  • Poslanci, na ktorých sa podľa vyhlášky ÚVZ SR vzťahuje osobitný režim budú oddelení od ostatných poslancov a zamestnancov K NR SR.

  • Je pre nich zabezpečený samostatný vchod, fóliou oddelené hlasovacie miesta v pléne, v parlamente budú taktiež nainštalované germicídne žiariče. V rámci tejto skupiny budú ešte samostatne oddelení poslanci, ktorí sú v karanténe iba z dôvodu kontaktu s pozitívnou osobou.

  • Pre týchto poslancov národná rada zabezpečila aj respirátory s certifikáciou FFP3, ktoré budú mať prekryté rúškom. Pre zvyšných poslancov sú zabezpečené respirátory FFP2.

  • Do pléna bude umožnený vstup výlučne poslancom a zamestnancom K NR SR.

  • Všetky audiovizuálne výstupy zabezpečí Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou.

Generálna prokuratúra už novú vyhlášku preskúmava

Generálna prokuratúra SR  preskúmava novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá umožní osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie. "Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ex offo preskúmava predmetnú vyhlášku," potvrdila hovorkyňa GP SR a Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Robert Fico hovorí o trestnom čine 

"Chcem dôrazne požiadať, každého jedného môjho kolegu za SMER-SD, aby nešiel na dnešné rokovanie, ktoré sa začne o 14:00 zo zdravotných dôvodov," povedal Robert Fico s tým, že kroky vlády označil za "čistý fašizmus." Expremiér apeloval aj na pozitívnych poslancov, ktorí podľa jeho právneho názoru sa dopúšťajú "trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby, za ktorý im hrozí 4 až 10 rokov." Fico očakáva kroky aj od nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. SMER-SD plánuje podať sťažnosť aj na Ústávny súd.

Hlas-SD sa na "koronapárty" nechce zúčastniť, vyzýva po odchode Mikasa

Nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas - sociálna demokracia sa odmietajú zúčastniť na dnešnej parlamentnej schôdzi. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to uviedla nezaradená poslankyňa NR SR a členka strany Ľubica Laššáková. Vysvetlila, že uvedené zvolanie na rokovanie do parlamentu k vyhláseniu núdzového stavu je arogantné a neslušné. Strana tiež vníma ako neprípustné, aby hlavný hygienik vydal vyhlášku, ktorá umožní zdravotne rizikovým poslancom zúčastniť sa na rokovaní. Denisa Saková označila dnešné rokovanie za "koronapárty" a pripomenula vládnej koalícií, že o skončení núdzového stavu vedela mesiace. "Ak ešte k tomu platí, že približne 20% z nás je pozitívnych a ani o tom nemusíme vedieť, tak sa dnes uskutoční najväčšia legálna “koronaparty” na Slovensku. Vystavujú tak zároveň riziku nakazenia zamestnancov parlamentu, novinárov a množstvo ďalších ľudí, s ktorými sa poslanci odo dnes môžu stretnúť," dodáva Saková.

Richard Raši sa v budove Národnej Rady postavil na tlačovej besede sám. Vyzval pre svoje rozhodnutie na odstúpenie hlavného hygienika Jána Mikasa.   "Sme presvedčení o tom, že to čo sa deje nie je len proti zákonu ale aj proti zdravému rozumu,"  uviedol Raši.

K odchodu Mikasa vyzval aj líder strany Peter Pellegrini. Vo svojom statuse na sociálnej sieti  reagoval na novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorá umožní prísť na parlamentnú schôdzu aj bezpríznakovým pozitívne testovaným poslancom na COVID-19. Podľa neho ide o papalášstvo, ktoré umožňuje hlavný hygienik. Dodal, že jeho strana sa na dnešnom rokovaní nezúčastní a nesúhlasí s predlžovaním núdzového stavu.

NAJVÄČŠIA “KORONAPARTY” BUDE DNES PRIAMO V PARLAMENTE Vláda aj vedenie parlamentu vedeli celé týždne, že zajtra sa...

Uverejnil používateľ Denisa Saková Pondelok 28. decembra 2020

Matovič papalášizmus nevidí

K nelichotivým slovám opozície na sociálnych sieťach zareagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý nešetril osobnými invektívami. "Vraj to je nemorálny papalášizmus. Hovoria, že poslanci nesmú mať žiadne výhody voči obyčajným zamestnancom. Tak takto - skúsme bez servítky - NEMORÁLNY PAPALÁŠIZMUS je brať bez hanby 4.500 € čistého mesačne a s prepáčením celý rok hovno robiť - a stráviť akože v práci 50 hodín mesačne," napísal predseda vlády na svojom profile.

"Chápem, máte naložené v gatiach zo strachu, že spravodlivosť aj vám na dvere zaklope a potrebujete preto do posledného dychu štvať ľudí proti vláde, proti opatreniam či očkovaniu. Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí," okomentoval Matovič.

PAPALÁŠI Z HRUŠKY DOLE Dnes mnohí politici z opozície, či od fašistov či z Ficovej a Pellegriniho mafie, sa budú...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Pondelok 28. decembra 2020

Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš tvrdí, že "dôveruje právnikom"  v správnom znení vyhlášky. Do budovy Národnej rady by sa však bál prísť pozitívny. No napriek tomu prišiel. "Ja verím nášmu tímu, ja sa cítim v bezpečí," dodal.

​"Nerozumiem prečo je to vnímané, ako nejaký papalášizmus. Teraz ideme do sály a budeme v sále tráviť čas tým, že budeme v prítomnosti kolegov, ktorí sú niektorí možno Covid - pozitívni alebo sú v karanténe. Čiže my ohrozujeme vlastné zdravie a je to vnímané ako nejaký papalášizmus,"  vyjadril sa v NR SR poslanec Ondrej Dostál.

Kritika prichádza aj z vlastných radov

Kritika padala aj z vlastných radov. Poslanec zo strany Za ľudí Miroslav Kollár uviedol, že po hlasovaní v parlamente poputuje do karantény. Vládne kroky, rovnako ako v rôznych sporných bodoch, skritizoval s tým, že poslancov "vláda a vedenie parlamentu nikdy nemali dostať do tejto situácie."  Dnešné rokovanie tak nazval "veľkou chybou, ktorá ničí zvyšky dôvery v spoločnosť."

ROBÍME VEĽKÚ CHYBU, NIČÍME ZVYŠKY DÔVERY V SPOLOČNOSTI Ráno som sa nechal v práci otestovať, som negatívny, idem...

Uverejnil používateľ Miro Kollar Pondelok 28. decembra 2020

Ďalšou poslankyňou, ktorá sa ohradila voči spôsobu hlasovania je Vladimíra Marcinková. Podľa nej spôsob akým má byť zákon prijatý, popiera jeho samotné ciele. "Mám veľký vnútorný problém byť tohto súčasťou, komunikovala som to mojim kolegom poslancom, dvom našim ministerkám a chcem to povedať aj takto verejne. Ak prídem, tak len preto, aby bolo toto hlasovanie úspešné, už nikdy sa nemuselo opakovať a ohrozenie pozitívnymi ľuďmi mimo karantény nebolo násobené. Poslanci nie sú nadľudia. Majú pre nás platiť rovnaké pravidlá ako pre všetkých,"  uviedla na svojom profile poslankyňa zo strany Za Ľudí. Po hlasovaní plánuje absolvovať karanténu a následne sa otestovať.

Členovia vlády poslancov žiadajú, aby sa dnes zišli a prijali ústavný zákon, ktorý umožní predĺžiť núdzový stav na...

Uverejnil používateľ Vladimira Marcinkova Pondelok 28. decembra 2020

"Myslím, že to treba povedať jasne - dnes sa máme stretnúť v pléne parlamentu, preto, že niekto podcenil a nezvládol prípravu. Parlament mal byť dávno pripravený rokovať dištančne a vláda, ktorá vedela, kedy končí núdzový stav nemala zmeny predkladať na poslednú chvíľu a riskovať," napísal Juraj Šeliga vo svojom statuse. Zastáva sa názoru, že vyhláška by mala byť zrušená.

IDE O NEMOCNICE! Myslím, že to treba povedať jasne - dnes sa máme stretnúť v pléne parlamentu preto, že niekto podcenil...

Uverejnil používateľ Juraj Šeliga - Za ľudí Pondelok 28. decembra 2020

Miernejší názor má ministerka z najmenšej koaličnej strany Mária Kolíková. "Táto fakticky aj právne komplikovaná situácia, do ktorej sme sa ako koalícia čiastočne aj vlastným pričinením dostali, ma mrzí. Potrebujeme sa ale zhodnúť na vyjasnení mantinelov pre vládu. Samozrejme, následne sa javí ako nevyhnutné aj to, aby Národná rada SR doriešila spôsob účasti poslancov v karanténe na schôdzach a zabezpečenie ich hlasovania," napísala šéfka rezortu spravodlivosti.

Čelíme výnimočnej situácii a otázke, či prípadne aj poslanci, ktorí boli v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou...

Uverejnil používateľ Mária Kolíková Pondelok 28. decembra 2020

Súvisiace články

Najčítanejšie správy