Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Počty drogovo závislých z roka na rok rastú. Psychológom chýba dôležitá pomoc
Zdielať na

Počty drogovo závislých z roka na rok rastú. Psychológom chýba dôležitá pomoc

BRATISLAVA / Počet liečených prípadov drogovo závislých z roka na rok rastie, no podľa skúseností psychológov chýba koordinácia pomoci. Po revolúcii bol pritom drogový koordinátor v každom kraji. Odborníci sa so závislosťami stretávajú už u školákov. Ministerstvo školstva preto v rámci Akčného plánu boja proti šikane počíta aj s krajskými koordinátormi.

V 90.tych rokoch bol v každom kraji na Slovensku drogový koordinátor. Neskôr tieto pozície zanikli.  Podľa štatistík pritom počet liečených užívateľov drog za posledných 16 rokov stúpol o viac ako 42%. Takmer polovica z 3 300 liečených sa zbavovala závislosti na pervitíne. Nasledoval heroín a drogy zo skupiny kanabis. So závislosťami sa psychológovia stretávajú už v základných školách. Podľa ich skúsenosti absenciu pozície koordinátora závislostí cítiť stále viac.

"Potrebovali by sme niekoho, kto bude vedieť skoordinovať spoluprácu či už polície, odborníkov zo zdravotníctva ale aj samotných školských zariadení, aby sa predchádzalo druhom závislosti, prípady v čo najrannejšom štádiu aby sa deti zachránili," povedala psychologička Katarína Murniková.

Psychologička zdôrazňuje, že čím skôr dôjde k liečeniu závislosti, o to je väčšia šanca na úspešné abstinenciu.
"To by mohla byť nezávislá pozícia, ktorá by ich spojila so správnymi osobami a utvrdiť ich v tom, že je to v poriadku a tie konkrétne inštitúcie to nevnímajú ako niečo negatívne, ale že chcú pomôcť," konštatuje Murniková.

Najviac liečených užívateľov drog vo všetkých vekových kategóriách zaznamenali v Bratislavskom, najmenej v Prešovskom kraji.


Problematika drogových závislostí je v kompetencii štátu. Ministerstvo školstva vysvetľuje, že školský koordinátor prevencie pôsobí v každej škole. Uvažujú však aj koordinátoroch, ktorí by zastrešovali jednotlivé kraje. Tento návrh bude súčasťou Akčného plánu boja proti šikane. "Školskí psychológovia majú len tú svoju školu, nemajú taký záber, práve krajský koordinátor by vedel dať dokopy inštitúcie, ktoré spolu bežne nespolupracujú," uviedla psychologička.



"Nakoľko ide o medzirezortnú úlohu a musí prebehnúť dialóg aj s Ministerstvom vnútra SR, pod ktoré okresné úrady v sídle kraja patria a aj finančné zabezpečenie týchto koordinátorov. V súčasnosti, na základe opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 nie je možné začať s takými opatreniami, keďže školy sú zatvorené," informoval Tomáš Nejedlý z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Okrem závislostí na internete či sociálnych sieťach sa u školákov objavujú aj látkové závislosti. "Alkohol, marihuana a potom ďalšie drogy ako pervitín. Už pri deťoch na základnej škole, žiaľbohu," skonštatovala psychologička Murniková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy