Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Finančná skupina ARCA sa snaží presunúť do Čiech. Podľa exriaditeľa ľudia prídu o peniaze
Zdielať na

Finančná skupina ARCA sa snaží presunúť do Čiech. Podľa exriaditeľa ľudia prídu o peniaze

BRATISLAVA/PRAHA / Finančná skupina ARCA, ktorú sužujú finančné problémy, sa snaží presunúť do Česka. Rozhodnutie vraj padne už v pondelok. Podľa bývalého spoluzakladateľa je za tým benevolentnejšie české právo, podľa ktorého by neúspešní finanční žraloci nemuseli odškodniť dotknutých veriteľov, ale len sebe spriaznené firmy. Podľa stanoviska firmy však len vstupujú na trh, kde sa im pomocou zahraničného investora podarí skupinu zachrániť.

ARCA sa dostala do povedomia širšej verejnosti nedávno, keď v nej vykonala raziu polícia. "Táto finančná skupina bola financovaná formou dlhopisov a zmeniek, ktoré majú v rukách aj drobní investori. Hrubé odhady hovoria o tom, že investičná skupina Arca má prostredníctvo rôznych finančných nástrelov niekoľko jednotiek tisíc veriteľov, presné číslo nie je dodnes známe," hovorí reportér SME Adam Valček. 

Zakladateľ a bývalý riaditeľ spoločnosti presunul svoje podnikateľské aktivity do Prahy. Ten podal trestné oznámenie, na základe čoho sa uskutočnil zásah NAKA v sídle spoločnosti. "Podal som trestné oznámenie kvôli falšovaným zmenkám na moje meno," tvrdí zakladateľ spoločnosti Arca Pavol Krúpa. "Kauzu "falošné podpisy" sa snaží pán Krúpa priživovať dlhodobo a to s cieľom odkloniť pozornosť od závažných podozrení viažucich sa k jeho osobe a faktu, že on sám je významným dlžníkom skupiny Arca Capital," stanovisko Arca Capital. 

Podľa Pavla Krúpy nový manažment robí všetko preto aby desiatky tisíc sporiteľov o svoje peniaze v hodnote miliardy eur prišli. "Mám obavy o peniaze ľudí, že nedostanú prakticky nič," tvrdí Krúpa. Krúpa sa totiž obáva, že na pondelkovom valnom zhromaždení spoločnosť presunie hlavné aktivity do Čiech, kde platia o mnoho benevolentnejšie zákony európskej únie, oproti tým slovenským. "Slovenské zákony sú nastavené tak, že ľudia musia dostať 50 percent a viac, v Čechách to nie je určené, dostali by možno 5-10 percent," tvrdí Krúpa. "Pozeráme sa aj na možnosť uskutočniť reorganizáciu podľa českého práva, pretože je pravdepodobné, že súčasťou reorganizácie bude aj vstup zahraničného partnera, ktorému je česká právna úprava bližšia. Našim veriteľom chceme ponúknuť určite viac než 50%, teda dôvod voľby ČR nespočíva v znížení tejto hranice," stanovisko Arca Capital. 


Začínali ako poradcovia a predajcovia finančných produktov a poistiek. Ich cesta za snom stať sa významnými finančnými žralokmi však môže stať veľa ľudí ich úspory. "Všetko nasvedčuje tomu, že aj keď firma padne do konkurzu alebo reorganizácie, tak budú uspokojené najmä banky a tí retailoví investori nedostanú nič alebo takmer nič," hovorí Valček. 

S nápadom väčšinových majiteľov nesúhlasí jeden zo zakladateľov, ktorý má stále 30% balík akcií Arcy."Ja som však jednoznačne za to, aby sa insolvenčné konanie uskutočnilo na Slovensku. Pre veriteľov je to oveľa výhodnejšie. Cítim sa poškodený rozhodnutiami predstavenstva a výkonného manažmentu, je vysoká pravdepodobnosť, že prídem o viac ako 10 miliónov eur," stanovisko akcionára Arcy stanovisko Petra Krištofoviča. 

"O procese rozhodovania o presune aktivít skupiny Arca Capital, ktorý sa má udiať v pondelok, nemáme vedomosť, nakoľko sa nezúčastňujeme na interných rozhodovacích procesoch dlžníka resp. skupiny Arca Capital a tieto nevieme ani ovplyvniť," stanovisko právnych zástupcov veriteľov FARDOUS PARTNERS s.r.o.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy