Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza Očistec: Makó prišiel na výsluch tajne, na policajné prezídium prišiel aj Lipšic
Zdielať na

Kauza Očistec: Makó prišiel na výsluch tajne, na policajné prezídium prišiel aj Lipšic

BRATISLAVA / V Národnej kriminálnej agentúre v Bratislave bolo horúco. Vypovedal totiž aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý je stíhaný v kauze Očistec. Je zároveň hlavným svedkom. V piatok pokračoval jeho výsluch, ktorý bol prerušený pre procesné dôvody ešte 11. novembra.

Ľudovíta Makóa priviezli policajti na výsluch tajne. Neoznačeným autom vošli do areálu prezídia policajného zboru bočným vchodom. Na miesto sa dostavil aj Bernard Slobodník.  Ide o bývaleho šéfa Národnej jednotky finančnej polície. V tejto kauze čelí obvineniu a je rovnako ako Makó spolupracujúci kajúcnik. Do reči mu ale nebolo.

Podľa informácií TV JOJ z tvrdení Makóa vyplýva, že aj medzi členmi skupiny vysokých policajných funkcionárov bolo napätie. Jedno z nich vzniklo v súvislosti so stíhaním spoločnosti KTAG Andreja Kisku. A vyhrážať sa mal práve Slobodník.  "Uvedené trestné stíhanie začala finančná a následne prešlo pod korupciu. Nakoľko koncom leta 2017 došlo k hádke medzi na jednej strane Tibor Gašpar, Hraško, Krajmer a na druhej Slobodník. Skončila tak, že Béďo sa im vyhrážal, že keď ho vytočia, môže porozprávať pár vecí," uvádza sa v tvrdení Makóa.

Skupina mala sledovať aj Daniela Lipšica, ktorý v kauze Očistec dnes tiež vypovedal. "Bol záujem nájsť aj niečo na Daniela Lipšica, u ktorého sa spravil v priebehu 2-3 dní denný harmonogram. Mali záujem pri Lipšicovi zistiť návštevu americkej ambasády, návštevy žien a vzťah s Matovičom," pokračuje Makó vo svojej výpovedi.



"Neregistroval som to. Aj v iných trestných veciach už je zrejmé, že som bol sledovaný aj inými skupinami. Ani to som vtedy neregistroval," povedal advokát Daniel Lipšic.

Pritomní obhajcovia výsluch Makóa nechceli veľmi komentovať. Podľa obhajcu Róberta Krajmera exriaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA ďalší kajúcnik nepribudol. "Neviem o tom, že by sa nejakým spôsobom zmenila dôkazná alebo iná procesná situácia," povedal Miroslav Zobok.

Ľubomír Hlbočan, ktorý zastupuje Pakšiho, Zetochu, Hraška aj Vorobjova priznáva, že ich všetkých obhajovať už nebude môcť, lebo by mohol nastať konflikt záujmov. "Ale pán Zetocha má obhajcu ďalšieho. A pokiaľ ide o pána Hraška, tam je otázne, či tam je nejaký konflikt záujmov. Zajtra to idem s ním prejednať. Lebo voči Hraškovi tam nie sú nejaké zásadné tvrdenia," uviedol Hlbočan.


Po dnešnej výpovedi Daniela Lipšica, poškodeného v tejto veci, je na budúci týždeň naplánovaná aj výpoveď ďalšieho poškodeného, premiéra Igora Matoviča. Vzhľadom na to, že sa u neho potvrdil koronavírus, tento termín sa bude musieť zmeniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy