Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zisťovali sme, ako budú fungovať odberové miesta počas sviatkov
Zdielať na

Zisťovali sme, ako budú fungovať odberové miesta počas sviatkov

SLOVENSKO / Ak idete za rodičmi či starkými, necháte sa otestovať a ak budete mať výsledok testu negatívny, vyrazíte. Možno výborný plán, ako prežiť Vianoce v kruhu rodiny bez rizika. Otázne ale je, či odberové miesta, kde vás bezplatne otestujú antigénovými testami, budú pre verejnosť prístupné aj počas vianočných sviatkov.

Odberových miest, kde vás otestujú antigénovými testami, je stále viac, ale len nepatrná časť z nich bude testovať ľudí aj počas vianočných sviatkov. Je len v kompetencii ministerstva zdravotníctva zmeniť to. "Všetci ľudia, aj tí, čo testujú, tak aj oni tiež chcú mať voľno," ozrejmil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 

"Testovať sa môžu ľudia v pracovné dni, a to vo vyhradenom čase od ôsmej do dvanástej hodiny, v tomto smere neplánujeme žiadne zmeny," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v BA Eva Kliská. 

"Červený kríž má 15 odberových miest roztrúsených po celom Slovensku. Tiež ale počas sviatočných dní testovať verejnosť nebude. "Miesta prevádzkujeme šesť dní v týždni, okrem nedieľ a štátnych sviatkov. Počas vianočných sviatkov budú naše miesta zatvorené," vysvetlila generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová. 

Aj súkromné nemocnice a súkromné zdravotnícke zariadenia argumentujú platnými zmluvami s ministerstvom zdravotníctva, testuje sa len v pracovných dňoch."Mobilne odberové miesta fungujú v pracovných dňoch do 23.12.2020. Následne budú opäť otvorené 28.12.2020.," potvrdil hovorca siete ProCare a Svet Zdravia Tomáš Kráľ. 

Výnimkou je zatiaľ Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Ten už dnes počíta s tým, že ľudia budú chcieť byť so svojimi rodinami a budú sa chcieť dať otestovať. Aj na Štedrý deň či iné sviatočné dni, pôjde to ale z ich kasy. Budeme hľadať spôsob, aby sme zabezpečili spôsob, ako by sa to dalo zabezpečiť aj počas sviatkov," uviedla Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK 

Súkromné laboratória vykonávajúce len PCR testovanie taktiež v sviatočné dni zostanú zatvorené. Testovať PCR metódou ale začnú o máličko skôr ako štátne. "Testovať budeme do 23.12.2020. 24.12 a 25.12. budeme mať zatvorené všetky prevádzky. Od 26.12.2020. sme znovu otvorení," priblížila hovorkyňa Medirex Diana Madarászová. 

"Stačí, ak sa otestujeme do tých dvoch-troch dní pred tým odchodom, aj niekde, keď cestujete, máte tie obmedzenia v Európskej únii, že potrebujete 48 alebo 72 hodín, keď takéto usmernenia sú v Európskej únii, tak by to mohlo stačiť. Potom, medzi sviatkami sú štyri pracovné dni, kedy sa bude zasa normálne testovať, to znamená, že tie 3-4 je dobré, keď si tí zdravotníci skutočne aj oddýchnu," poznamenal infektológ Vladimír Krčméry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy