Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
EÚ a Británia nedospeli k dohode, Johnson pripravuje národ na brexit bez dohody
Zdielať na

EÚ a Británia nedospeli k dohode, Johnson pripravuje národ na brexit bez dohody

BRUSEL / Vyjednávači Európskej únie a Británie sa naďalej snažia o dohodu o budúcich obchodných vzťahoch, aj keď jej uzavretie v súčasnosti považujú za nepravdepodobné. Britský premiér už vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa pripravili na brexit bez dohody. V nedeľu totiž uplynula lehota, ktorú stanovil Johnson a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen ako hraničný termín na ukončenie rozhovorov.

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia budú pokračovať v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode. V spoločnom vyhlásení to oznámili predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson.

Von der Leyenová a Johnson počas týždňa stanovili nedeľu ako termín na rozhodnutie, či sa dá dohoda dosiahnuť alebo nie. V nedeľu si v tejto súvislosti telefonovali a ako uviedli, myslia si, že je "v tejto chvíli zodpovedné vynaložiť veľké úsilie". Preto povedali svojim tímom vyjednávačov, aby pokračovali v rozhovoroch.

Čas na dosiahnutie obchodnej dohody sa kráti, keďže sa končí prechodné obdobie po brexite. Veľká Británia z EÚ vystúpila 31. januára tohto roka, no do konca decembra je súčasťou spoločného trhu a colnej únie. Uzavretie dohody do 31. decembra by zabezpečilo, že vo vzájomnom obchode medzi Britániou a úniou nebudú clá a kvóty. Rokovania však viaznu pre nezhody v oblastiach rybolovu, kontroly a pravidiel hospodárskej súťaže.

Rokovania, ktoré viaznu pre nezhody oblastiach rybolovu, kontroly a pravidiel hospodárskej súťaže, zatiaľ nepriniesli výsledok, ktorý by uspokojil obe strany. Ako pripomína agentúra AP, Spojené kráľovstvo dosiaľ neustúpilo od svojho naliehania na obchodovanie s európskou dvadsaťsedmičkou s čo najmenšími obmedzeniami, ako je to možné, a EÚ nepoľavuje zo svojej požiadavky akceptovať obchod, iba ak Británia bude rešpektovať pravidlá bloku. "Myslím si, že ešte stále je to dlhá cesta," vyjadril sa na margo dosiahnutia dohody britský minister zahraničia Dominic Raab.

Johnson verejne vyhlásil, že ak sa im nepodarí dosiahnuť dohodu, Británii sa aj tak bude ohromne dariť. Britská vláda však uznala, že chaotický odchod pravdepodobne spôsobí problémy v britských prístavoch, dočasný nedostatok niektorých tovarov a zvýšenie cien základných potravín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy