Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Školy odskúšajú pilotné kloktacie testy na koronavírus, takto budú prebiehať
Zdielať na

Školy odskúšajú pilotné kloktacie testy na koronavírus, takto budú prebiehať

SLOVENSKO / Veľkou témou je u nás takzvaný "kloktací" test, keď celá trieda odovzdá jednu spoločnú vzorku. Ak by bol hoci len jediný zo žiakov v triede infekčný, test by to mal odhaliť. Je to vlastne PCR test. Samotný odber sa však robí iným, novým spôsobom. Nie výterom, ale kloktaním. Odborníci chcú ale počkať na výsledok pilotného pokusu na troch našich školách. Ten sa má uskutočniť už tento víkend. Až potom vraj bude možné rozhodnúť, ako presne ho použiť.

"Výplach je pomocou fyziologického roztoku, 5ml," vysvetlil virológ SAV Boris Klempa. Deťom ho budú dávkovať zrejme do vlastného pohárika, do ktorého tekutinu aj každý z nich potom vráti a až potom sa spoja vzorky do jednej. Kloktať by sa malo s rúškom na tvári, približne jednu minútu s krátkymi prestávkami. 

"Kolegovia napríklad z Viedne majú inštrukcie, že ide o 10 kloktaní po 5 sekúnd, ide o to, aby celková doba bola približne tú jednu minútu. Nemyslím si, že by sa toho mali deti báť," poznamenal Klempa. 

Nejde o nový test, ide len o nový a jednoduchší spôsob odberu, vzorka je následne vyhodnotená PCR metódou, ktorú už poznáme. Doterajšie porovnanie vzoriek odobratých výterom so vzorkami odobratými kloktaním ukázali, že kloktanie zachytí presne to, čo potrebujeme, teda infekčných.

"Tento výplach akoby bol relevantnejší z hľadiska infekčnosti. Všetci tí, ktorí sú v akútnej fáze ochorenia, tých systematicky nachádzame ako pozitívnych," vysvetlil Klempa. 

Výhodou je, že takýto odber je nielen príjemnejší, ale aj výrazne jednoduchší a namiesto zdravotníka by možno stačila učiteľka. Aj to ukáže pilotný test. "Odpadá aj tá pomerne zložitá logistika kvôli výterom, ktorú poznáme, že treba zdravotníka, treba odberové miesto, toto všetko by sa dalo vďaka tomu zjednodušiť," dodal Klempa. 

Testovať sa podľa našich informácií bude na 3 školách v rôznych častiach Slovenska. "Už tento týždeň," potvrdil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Školy sa vyberali podľa presne určených kritérií a u detí porovnajú výsledky kloktacieho testu s iným testom. S ktorým testom ho budú porovnávať, sa tiež vyšpecifikuje podľa stanovených kritérií a epidemiologickej situácie v regióne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy