Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Budú návštevy v DSS počas Vianoc povolené? Rozhodnúť by sa malo už čoskoro
Zdielať na

Budú návštevy v DSS počas Vianoc povolené? Rozhodnúť by sa malo už čoskoro

BRATISLAVA / Vianoce sú už pred dverami. Mnohí ľudia by v najbližších dňoch, či priamo počas sviatočných dní radi navštívili svojich príbuzných v Domovoch sociálnych služieb. Vo Francúzku to aj napriek pandémii možné je a rovnako aj v Českej republike - samozrejme za podmienok minimálneho rizika. U náš však nie a DSS-ky stále čakajú na pokyny. Ministerstvo práce avizuje, že koncom tohto týždňa definitívne rozhodne. Zriaďovatelia už prišli s viacerými návrhmi, ktoré má teraz na stole hlavný hygienik.

​V Českej republike testujú príbuzných priamo na recepcii domovov sociálnych služieb a až následne sa stretnú na izbe. Aj na Slovensku zriaďovatelia zvažujú, ako umožniť seniorom stráviť sviatočné dni s príbuznými. "Uvedomujeme si, aké je dôležité, aby sa na Vianoce spolu videli, izolácia trvá mesiace. V polovici decembra zriadime stany v exteriéri pred DSS, aby to bolo bezpečnejšie. Tam sa môžu stretnúť. Tiež posilníme tablety, aby boli aspoň takto spolu," vyjadrila sa hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Treťou možnosťou je vziať si seniora domov. "Je to možnosť, ale musia si ich zobrať minimálne na desať dní. To je akoby doba karantény a môžu sa vrátiť len vtedy, ak budú mať negatívny PCR test," povedala Anna Ghannamová, riaditeľka zariadenia pre seniorov. Sú to len návrhy. V týchto dňoch netrpezlivo očakávajú usmernenia z ministerstva práce. "Máme to už vypracované a zverejníme to vtedy, ak to prejde hlavným hygienikom. Samozrejme, že sa snažíme hľadať spôsoby. Či už testovania, alebo aby mohli ísť k rodinám," vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

V pondelok sme navštívili Domov pokojnej staroby v Snine. Umožnili nám to aj preto, že všetkým infekčným už skončila karanténa. Seniorov v tomto domove zasiahol Covid-19 v plnej sile. Pozitívnych tu bolo viac ako 50 klientov, z ktorých 10-ti boj s koronavírusom prehrali. Najkrajším vianočným darčekom pre klientov domovov sociálnych služieb je stretnutie s najbližšími.

V Domove pokojnej staroby preto premenili vestibul na mini obývačku, kde sa môžu klienti stretávať s príbuznými. Karanténa v zariadení skončila, návštevy sa môžu vopred objednať telefonicky a prichádzať podľa presného harmonogramu. "Bolo by dobré, keby mali aspoň antigénové testy, že sú negatívni. Máme zabezpečené germicídne žiariče po každej návšteve," povedala Jarmila Sivčová, vedúca oddelenia sociálnych služieb. Denne je povolených maximálne osem návštev, dlhších nie viac ako 15 minút. Navštíviť príbuzného môžu maximálne dve osoby. "Väčšina našich klientov je na vozíčku, a keď príde návšteva, jeden si môže sadnúť na gauč, druhý do kresla, čiže je priestor na 2 metrové rozostupy," dodala Sivčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy