Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Polícia vysvetľuje, prečo Haščák nemal pri zásahu putá a prečo zasahovalo toľko policajtov
Zdielať na

Polícia vysvetľuje, prečo Haščák nemal pri zásahu putá a prečo zasahovalo toľko policajtov

BRATISLAVA / Polícia na svojom facebooku vysvetlila, prečo majiteľ spoločnosti Penta Jaroslav Haščák pri predvedení do jej sídla nemal putá a rovnako aj to, prečo zasahovali v petržalskom Digital Parku, kde firma sídli, desiatky ozbrojených kukláčov.

"Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov, teda počet zasahujúcich policajtov a použitie špeciálnej jednotky vychádzala z indiviuálneho posúdenia z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť," cituje polícia v stanovisku vedúcej vyšetrovacieho tímu Gorila. 

Podľa polície je Digital park členitý administratívny priestor s viacerými ​únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a taktiež bol odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor. "Veliaci akcie zodpovedá pri zásahu za bezpečnosť osôb voči, ktorým sa zasahuje, zároveň za bezpečnosť osôb vykonávajúcich zásah," píše sa v stanovisku. 

​Prečo nemal Haščák putá?

Polícia v stanovisku vysvetľuje aj to, prečo nemal Jaroslav Haščák na rukách putá pri tom, ako priviezli do sídla spoločnosti kukláči. Haščáka zadržali ešte pred tým na plánovanom výsluchu na policajnom prezídiu. "V tomto konkrétnom prípade, vzhľadom na vyššie uvedené ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík, neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe. O spôsobe zásahu a použití príslušníkov ÚOU (Lynx Commando), rozhodla vedúca špecializovaného tímu, ako veliaca akcie," je napísané v stanovisku. 

​Polícia zadržala Haščáka v utorok 1. decembra. Následne ho obvinili pre trestné činy korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinenia súvisia s kauzou Gorila.

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter H. Od roku 2012 na prípade pracuje špeciálny vyšetrovací tím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy