Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obvinený Lučanský: Kajúcnici ma namočili do ich špinavej hry
Zdielať na

Obvinený Lučanský: Kajúcnici ma namočili do ich špinavej hry

BRATISLAVA / "Určite nesúhlasím s tvrdeniami, ktoré sú mi kladené za vinu a môžem s určitosťou povedať, že som od Františka Böhma a Norberta Pakšiho nezobrali žiadny úplatok." Takto začína výsluch Milana Lučanského, policajného generála a bývalého policajného prezidenta po tom, ako sa vo štvrtok v skorých ranných hodinách posadil pred vyšetrovateľa NAKA. Mal za sebou takmer desať hodinovú cestu z Chorvátska, kam vycestoval tesne pred plánovaným zásahom polície v utajovanej akcii "Judáš".

Biblické krycie meno hovorí o zradcoch v polícii a bezpečnostných zložkách štátu, ktorí sa spriahli s podsvetím a vytvorili si podľa vyšetrovateľov vlastnú silnú a obávanú zločineckú skupinu. Lučanský v nej ale nebol. Nekonal pod rozkazmi obávaného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Nespovedal sa mu, ako tiež už väzobne stíhaný exprezident polície Tibor Gašpar. Ale poďme k výsluchu. Ten začal o 9:30, 3. decembra 2020.

Najskôr začal s tým, ako a kde spoznal obvineného Norberta Pakšiho, Jozefa Reháka a Daniel Čecha. Všetko spoluobvinení, ktorí mali z pozície svojich riadiacich funkcií za peniaze zatvárať oči a nevyšetrovať ľudí, ktorí im platili za ochranu státisíce. Hneď potom sa rozhovoril k expolicajtovi a exsiskárovi Františkovi Böhmovi. Práve od Böhma mal dostávať podľa obvinenia mesačne po 30 tisíc eur za ochranu pred trestným stíhaním. Tvrdí to dnes stíhaný podnikateľ, ktorý bol napojený priamo na jedného z obvinených, Norberta Pakšiho. 

Reštaurácia vyhľadávaná SISkármi aj policajtmi v utajení

Lučanský tvrdí, že "podnikateľa" Böhma mu v minulosti predstavil sám Pakši. Stretol sa s nim viackrát v známej bratislavskej reštaurácii na Račianskom mýte. Je neďaleko od policajného prezídia a nie len novinári, ktorí investigatívne pracujú na svojich prípadoch vedia, že sa v nej často schádzajú práve príslušníci tajných zložiek. Mimochodom, chodia tam radi aj niektorí prokurátori. Zle sa tam parkuje, ale je po ruke. Lučanský sa pred vyšetrovateľmi musel venovať práve dvojici Pakši a Böhm, keďže oni ho spájajú s viac ako pol miliónom eur, ktoré mal zobrať na úplatkoch. 

Lučanský: Jediný, kto Böhma mohol kryť, je Pakši 

Lučanský je podľa uznesenia o vznesení obvinenia obvinený z toho, že sa spoločne s Böhmom, Pakšim a Rehákom dohodol, že podnikateľ Böhm im bude mesačne platiť 45 tisíc eur za policajnú ochranu a on si bude kšeftovať s pohonnými hmotami a točiť DPH, ako chce. Lučanský to odmieta a tvrdí, že on Böhmovi nemal ako pomáhať. Vo funkcii 1. viceprezidenta PZ od roku 2012 sa podľa jeho slov venoval reorganizácii krajských a okresných riaditeľstiev a inej činnosti. No a tam Böhmove kšefty s daňami nešetrili. Kto mohol Böhmovi pomáhať je podľa Lučanského práve Pakši.

V polícii robí dlho a Böhm pôsobil v tajnej službe, keď už boli kamaráti. Pakši v polícii pôsobil na policajnom utajenom oddelení s názvom Úrad zvláštnych policajných činností. Ide o tajné policajné pracovisko s činnosťou podobnou s tajnými výzvednými službami. Lučanský tvrdí, že dvojica tak roky mohla zo svojej pozície zasahovať do páchania trestnej činnosti na území Slovenskej republiky alebo ovplyvňovať politické dianie. Práve policajt Pakši mohol kryť Böhma, keď sa dal neskôr na podnikanie. Lučanský to vyšetrovateľom vysvetľuje takto: " Jediný, kto mu mohol svojou činnosťou poskytovať informácie, bol Norbert Pakši. Mal priamy prístup k nasadzovaniu informačno-technických prostriedkov (ITP)." ITP sú prostriedky, ktoré policajní detektívi využívajú na sledovanie aj odpočúvanie osôb pri objasňovaní trestnej činnosti a na ich použitie potrebujú súhlas. 

​Rehák s Pakšim sa "žrali". Robili si zle!

Podľa Lučanského ani ďalší obvinený, šéf Úradu zvláštnych policajných činností a Pakšiho nadriadený Jozef Rehák, pre Böhma nerobil. Rovnako vypovedá Lučanský aj v prospech obvineného bývalého funkcionára Finančnej správy Daniela Čecha. Podľa Lučanského sa Rehák s Böhmom ani len nestretli. 

Pakši mal slabosť na autá a hodinky. Lučanskému jedny daroval na 50. narodeniny

Milan Lučanský vo svojej výpovedi spochybňuje najviac samotného obvineného Norberta Pakšiho. Opisuje ho ako donášača a bonzáka, ktorý bol neustále so svojim nadriadeným Rehákom v konflikte. Tvrdil, že na Reháka stále donášal a obviňoval ho, že vynáša do externého prostredia policajné informácie. Lučanský mu dnes nevie prísť na meno a nazval ho pri výsluchu zlodejom. V jednej veci sa ale s Pakšim vedel aj poradiť. 

Išlo o luxusné hodinky za 30 tisíc. Podľa Lučanského bol Pakši zaťažený na hodinky všetkých druhov. Do práce stále nosil najnovšie katalógy s hodinkami a stále si v nich listoval. Keď ako policajný prezident Lučanský premýšľal, že by si zabezpečil 20 kusov vkusných hodiniek, na ktoré by dal vygravírovať venovanie "Od prezidenta PZ", požiadal o radu preto Pakšiho. 

"V roku 2019 som od Pakšiho k 50-ke dostal vkusné hodinky od slovenského výrobcu. Boli pekné a pri tej príležitosti som ho požiadal, že koľko by stálo takých 20 kusov aj s balením a gravírovaním. Po čase mi oznámil, že za 30 tisíc eur to vie zohnať," uviedol Lučanský. 

Nápad s hodinkami Lučanský vraj hneď zavrhol, lebo nebol ochotný toľko za ne dať. Pakši mu ale vraj povedal, že nech sa o to nestará, že on má na to sponzora a keď mu jedny také hodinky potom tiež dá, zabezpečí mu ich. Lučanský to odmietol. Vraj vedel, že by ich Pakši získal od Böhma. Pakšimu vraj preto povedal, nech to na neho neskúšajú. "Norbertovi Pakšimu som povedal, že nech odkáže Böhmovi, že ja žiadne jeho milodary nepotrebujem a nie že by som si zdokumentoval korupciu vo vlastnej réžii," uviedol bývalý policajný prezident. 

Lučanský aj takto po zadržaní vyšetrovateľmi NAKA chce preukazovať to, že on žiadne úplatky nebral a nezneužil svoju funkciu šéfa polície. Nateraz mu ale neverí ani sudkyňa pre prípravné konanie Pamela Záleská, ktorá vyhovela dozorovému prokurátorovi a vzala Lučanského do väzby. 

Dohodnutí kajúcnici?

Lučanský vo výsluchu uvádza, že ho dvaja kajúcnici Böhm a Pakši namočili do ich špinavej hry a na svoju spoluprácu s políciou sa vopred pripravili. To, že vypovedajú proti nemu, si vysvetľuje takto: "Tak, ako to kajúcnici robia. Vždy sa dávajú vyššie články, ktoré sú nad nimi. Nikdy sa nedávajú tie nižšie," uviedol Lučanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy