Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Motív Judity, ktorá mala zavraždiť svojho kamaráta, je stále neznámy
Zdielať na

Motív Judity, ktorá mala zavraždiť svojho kamaráta, je stále neznámy

ŽILINA / Senát Okresného súdu odsúdil Juditu za vraždu na 12 rokov a 4 mesiace. Za obzvlášť závažný zločin vraždy hrozí v našom trestnom poriadku 25 rokov až doživotie. Judita je však mladistvá, takže v jej prípade sa trestná sadzba pohybovala v rozmedzí 7 až 15 rokov.

Bol štvrtok 16. mája 2019, na Vlčince prichádzajú záchranári a policajti, Judita má dorezané ruky a jej dobodaný spolužiak bezvládne leží na zemi.  Šestnásťročný Tomáš mal na tele 49 bodných a bodnorezných rán, pomôcť mu už nedokázali ani záchranári.


Vtedy 16-ročná Judita tvrdila, že ich v byte napadol odpočtár elektriny a ona si ruky poranila vtedy, keď Tomáša bránila, na tejto verzii trvá dodnes. "Stalo sa to tak, ako povedala Judita. Boli prepadnutí treťou osobou a dôkazy sú jasné. Znalci boli ovplyvnení vyšetrovateľom," myslí si otec Judity. 


Juditu ale tri dni po čine vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy, ako mladistvej jej hrozil za vraždu 15-ročný trest. Senát okresného súdu v Žiline uznal Juditu vinnou. Vymeral jej ten najvysší možný trest.

​Dvanásť rokov a 4 mesiace, viac Judita dostať ani nemohla, aj keď sa k vražde spolužiaka nepriznala a doteraz tvrdí že je nevinná, súd musel prihliadnuť na to, že v minulosti nebola trestaná. "Súd u mladistvých ukladá takýto trest vtedy, ak sa jedná o obzvlášť závažný zločin, čo v tomto prípade bol a musia byť splnené aj ďalšie podmienky. Sudkyňa to odôvodnila aj zvláštnou brutalitou, ktorou bol tento skutok spáchaný a ide aj o neodvrátiteľný následok a teda smrť Tomáška," povedal splnomocnený zástupca rodiny Tomáša Ján Halagán.

"Dôkazná situácia tam bola nepriestrelná, takže tam to bolo jasné. Tam bola tretia osoba absolútne vylúčená," uviedla teta zavraždeného Tomáša Monika Lachová.


Pojednávania boli neverejné, rodičia Tomáša boli len na jedinom z nich  "Keby bolo ešte jedno pojednávanie už to asi ani ja nedám psychicky," skonštatovala teta Tomáša.


Otázka motívu vraždy ale zostáva záhadou. "Je pravdou, že obžalovaná bola spolužiačkou ale nie je pravdou, že boli priatelia ako ona tvrdí, vyplynulo to dôkazov," informoval zástupca rodiny Tomáša Halagán. "Odsúdenej Tomáško liezol na nervy neznášala ho, už ani do toho Londýna s ním nechcela ísť nebolo to tak ako tvrdí že boli najlepší kamaráti," povedala teta Tomáša.


Juditu verdikt prekvapil počas vyhlásenia rozsudku sa skúmavo pozrela na otca. Voči rozsudku sa odvolali. "Oni nenašli ani bio stopy po tých, čo tam bývali. Po nikom sa stopy nenašli," povedal otec Judity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy