Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stretnete ich pred vchodom, na zastávke aj v parku. Košickými ulicami sa premávajú diviaky
Zdielať na

Stretnete ich pred vchodom, na zastávke aj v parku. Košickými ulicami sa premávajú diviaky

KOŠICE / Diviaky sa stávajú súčasťou života v okrajových častiach Košíc. Stretnúť ich môžete priamo pred vchodom do bytovky, na zastávke autobusu, ale aj v parku neďaleko centra mesta, kde sa prechádzajú i mamičky s deťmi.

Na rozrytý park neďaleko centra mesta sme sa boli pozrieť aj my. Na divú zver sme dlho čakať nemuseli. Situácia v okrajových častiach mesta sa každým rokom zhoršuje. Rozryté parky alebo nebezpečne cestné úseky. "Chodia až ku vchodom domov, obytných domov a nie je to nič príjemné keď o 4 ráno stretnete diviaka, napríklad 200 kilového samca a idete na zastávku autobusu alebo vás potom privíta priamo na zastávke autobusov," povedal starosta mestskej časti Ťahanovce Miloš Ihnát."Divá zver je vo všeobecnosti aktívna v noci, to znamená, že teraz je tá noc dlhá lebo ideme do toho zimného obdobia, takze ten diviak je pocas celej noci aktívny, hlavne z toho dôvodu, že si hľadá potravu," uviedol poľovný hospodár Marek Levay.

Mestská polícia je vačšinou prvá, ktorá je na mieste výskytu diviakov. Ich hlavnou úlohou je najmä zabezpečiť bezpečnosť občanov. "Videl som minuly týždeň okolo 8:45 štyroch dospelých veľkých diviakov. Bola tu polícia mestská tak som ju poprosil a oni ich odplašili," opísal okoloidúci. "Diviakov sa snažíme plašiť pomocou výstražných a zvukových znamení. Je tam aj možnosť použitia zbrane, ale to sa jedná o krajnú núdzu, tz ak by nebolo možné hroziace nebezpečenstvo odvrátiť inak," informoval náčelník mestskej polície Slavomír Pavelčák.


Keďže v lese je veľký ruch a menej jedla, divá zver sa tlačí do mestského prostredia. "Tam majú množstvo odpadkov, ktoré teraz v tomto období diviakovi stačia na spestrenie jedálnička, ale stačia aj obyčajné korienky, buriny a diviak sa v tomto prehrabáva," dodal Levay.

Na sídlisku Ťahanovce sa pravidelne vykonávajú aj odstrely diviačej zvery. Na takúto akciu je však potrebné špeciálne povolenie. "Sú to takzvané nepoľovné plochy, kde sa výkon práva poľovníctva nemôže vykonávať, ale na základe toho povolenia sme tam mali zopár poľovačiek individuálnych, tak niečo sa tam ulovilo," opísal Levay

Podľa názoru poľovného hospodára je to následok toho, že ludia sa čoraz viac tlačia do lesa. Namiesto divej zvery, ktorá do lesa prirodzene patrí, tam nájdeme viac ľudí, ktorí vyhľadávajú turistiku či hubárčenie. Hlásení od občanov je v poslednej dobe viac."Ten výskyt diviačej zveri je spôsobený tým, že sú tie pozemky zarastené, diviaky tam majú svoje útočisko, to znamená, že tých hlásení je v poslednej dobe troška viac,"  myslí si náčelník Pavelčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy