Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Monika Jankovská opäť vypovedá. Podľa informácií TV JOJ zajtra vypočujú sudkyňu Urbancovú a Lindtnera
Zdielať na

VIDEO: Monika Jankovská opäť vypovedá. Podľa informácií TV JOJ zajtra vypočujú sudkyňu Urbancovú a Lindtnera

Archívne video

NITRA / Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú opäť priviezli na nitriansku pobočku NAKA krátko pred ôsmou. Po tom, čo sa rozhodla priznať k svojej trestnej činnosti, tak naďalej vypovedá. Po takmer trištvrte roku sa tak rozhodla spolupracovať s políciou.

​Monika Jankovská od okamihu ako ju v marci polícia zatka a obvinila z viacerých trestných činov, ju ozbrojená eskorta prevádzala pred vyšetrovateľa vždy s putami na rukách. Už viac ako 24 hodín je tomu inak. To, že sa rozhodla priznať k ovplyvňovaniu sudcov v prospech Mariana Kočnera a k podplácaniu, prinináša obvinenej zatiaľ drobné výhody. Jakovskej už putá na ruky policajti nezkladajú a svoju kabelku si už tiež može niesť sama.

Jankovská včera vypovedala takmer tri hodiny o kauzách Búrka aj Víchrica, ktoré sú spojené v jedno trestné konanie. Podľa slov jej obhajcu rozsiahlo vypovedala k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu. Jankovská je obvinená zo zločinu podplácania a zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, zo zneužívania moci verejného činiteľa a zo zločinu prijímania úplatku. "Vypovedá, priznala sa k tomu a uviedla tie skutočnosti, ako ich ona vnímala a ako ona konala... Priznala sa k svojej trestnej činnosti," povedal Jankovskej obhajca Erdös počas prvého dňa výpovede. Podľa jej adovkáta vypovedala rozsiahlo k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu.

Podľa informácií TV JOJ by mala Jankovská v budúcnosti vypovedať aj o vplyvnom podnikateľovi, ktorý bol zadržaný počas akcie Víchrica, či o Norbertovi Bödörovi.  Do médií už včera prenikla kompletná zápisnica z jej výsluchu, kde podrobne opisuje jej väzby na na Mariana Kočnera.  Podľa obhajcu Jankovskej priznanie "bude mať určite vplyv na jej trestné konanie a vývoj". Či by mala jej spolupráca smerovať k určitému odklonu alebo zastaveniu trestného stíhania sa nevedel vyjadriť. "Ak ste naznačili odklon, tak to urobila tým, že sa priznala," uviedol dnes Erdös.

O čom Jankovská presne vypovedá už verejnosť môže čítať zo zápisnice z jej výsluchu. Tá pár hodín po jej včerajšom výsluchu už kolovala internetom. Ak ide o idemtický záznam z výsluhu, tak zrejme v podobe akým bol zaznamenaný priamo v počítačítačoch polície ešte predtým, ako samotný dokumet podpísala obvinená Jankovská. "Nerozumiem tomu, ale nebudem sa k tomu vyjadrovať," povedal Erdös.

Jankovská sa priznáva, že ovplyňovala sudkyňu od ktorej chcel Kočner uznať spornú miliónovú zmenku v spore s komerčnou televíziou, ale aj v iných súdnych konaiach o ktoré sa Kočner zaujímal. Do zmeniek sa Jankovská cez Končera namočila tak, že si išla overovať priamo k vedeniu Smeru, či im na kauze televíznych zmeniek tak záleží, ako jej to tvrdí Kočner. Na Smere je to nik nepoprel. "Tiež v období, keď už toho bolo na mňa veľa som sa rozhodla, že pôjdem za predsedom strany Robom Ficom a že sa ho opýtam, či je pravdou, že aj Smer mal záujem na tých zmenkách. On sa k tomu nijak nevyjadril," uvádza v spise Jankovská.

S rovnakou otázkou išla aj za vtedajším predsedom vlády Petrom Pellegrinim. "Ktorému som ale podrobnejšie uviedla, že riešim dané zmenky. Peter Pellegrini si ma tiež vypočul a tiež danú vec nekomentoval a popvedal len "hm"," opisuje sa v dokumente.

Jankovská pred vyšetrovateľmi Končera opisuje ako blízkeho priateľa s ktorým sa zoznámila v lete 2016. Ešte vlani pritom verejne klamala, že sa nepoznajú netretli sa a nepísali si tisíce správ. Z jej výsluchu odhaľuje zrejme prevdu o tom, ako sa Kočner chcel dotať z väzby, v ktorej skončil v lete 2018. Na úplatky sudcov aby ho putili chcel dať viac ako štvrť milióna eur. A zrejme by mu to vyšlo, ak by za sudcami pred rozhodovaním o Končerovej väzbe neprišli policajti priamo na Najvyšší súd. "Uviedol mi, že má na to vyčlenených 300 tisíc eur. Pre každého člena senátu po 100 tisíc. ... Mozner mal byť z toho úplne hotový, lebo vraj už mal napísané rozhodnutie o zamietnutí sťažnosti prokurátora," píše sa vo výsluchu.

Jankovská tvrdí, že páchané trestné skutky ľutuje a polícii ich opisuje tak ako sa stali. Odlišne, ako tvrdí koruný svedok polície, údajne Kočnerom korumpovaný už bývalý sudca Vladimír Sklenka.

Podľa informácií TV JOJ v piatok Národná kriminálna agentúra vypočuje v Nitre bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú a sudcu Davida Lindtnera. Urbancovú a Lindtnera polícia dostala do väzby na základe druhého obvinenia po októbrovom zatknutí pri policajnej akcii s názvom Víchrica. Kvôli veľkému množstvu advokátov prebehne výsluch až v piatok, pretože nebolo možné ich vypočuť pred všetkými obhajcami naraz. Je to bežný postup. Spolu s nimi je väzobne stíhaný aj podnikateľ Zoroslav Kollár.

Takto Monika Jankovská prichádzala na nitriansku pobočku Národnej kriminálnej agentúry:

Akcia Víchrica

Jankovskú po akcii Víchrica obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Ide o prípad Eco- Invest. Sudkyňu Miriam Repákovú mala požiadať, aby vytýčila termín súdneho pojednávania na jún 2018 a následne aby žalobu zamietla.

Počas akcie Víchrica zadržala polícia aj Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú a bývalého sudcu Davida Lindtnera. Sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Polícia okrem toho zadržala aj sudkyne Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú a Otíliu Dolákovú a sudcu Najvyššieho súdu SR Jozefa Kolcunu. U nich sú tiež podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

Tomuto zásahu predchádzala akcia Búrka, pri ktorej zadržali práve bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. Odvtedy je vo väzbe. A Najvyšší súd Slvoenskej republiky jej ju 8. oktŕobra predĺžil do marca 2021. 

Akcia Búrka 

V prípade akcie Búrka je Jankovská obvinená zo zločinu prijímania úplatku a z podplácania v troch rôznych kauzách

Prvou z nich je kauza Zmenky. Podľa polície, mala Jankovská sudkyňu Zuzanu Maruniakovú inštruovať ako má postupovať v spore medzi Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom, ako vytyčovať termíny pojednávania s cieľom vyhlásenia rozsudku v prospech Mariana Kočnera. 

Obvinenie z podplácania má Jankovská v prípade "Maják Nádeje". Podľa polície mala sudkyni, ktorá vo veci rozhodovala, podarovať kyticu a parfum za to, že rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Ten jej navyše mal dať finančnú hotovosť 10 tisíc eur. 

V ďalšom prípade mal Marian Kočner cez Moniku Jankovskú sľúbiť sudcovi Vladimírovi Sklenkovi finančnú hotovosť vo výške 100 000 eur. Sklenka mal údajne rozhodovať na základe priamych pokynov. Mariana Kočnera. Sklenka mal podľa požiadavky Kočnera vyhovieť žalobe. Ide o spor Slovenského vodohospodárskeho podniku. Monike Jankovskej podľa polície na výsledku záležalo. Sporné strany sa súdili o zaplatenia viac ako 14 miliónov eur. 

V ďalšom bode je obvinená opäť zo zločinu podplácania. V tejto kauze vystupujú aj sudkyne Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková. Tie taktiež polícia zadržala počas akcie Búrka. Monika Jankovská im mala podľa polície sprostredkovať úplatok od Mariana Kočnera. Jankovská údajne mala inštruovať Maruniakovú, ako má rozhodovať. Ide opäť o kauzu Zmenky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy