Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Banky opäť zvyšujú svoje poplatky, v niektorých prípadoch až šesťnásobne
Zdielať na

Banky opäť zvyšujú svoje poplatky, v niektorých prípadoch až šesťnásobne

SLOVENSKO / Za používanie hotovosti si v bankách od leta priplatíme. Najväčšie finančné domy na Slovensku totiž opäť menia svoje cenníky. Chcú tak obmedziť návštevy pobočiek a znížiť počet hotovostných operácií na minimum. V niektorých prípadoch však poplatky stúpnu až šesťnásobne.

Rady, ktoré pred bankami vznikajú v dôsledku epidemiologických opatrení, by už o niekoľko dní mohli byť minulosouť. Ich klientov by mali odstrašiť poplatky za úkony, ktoré sú schopní zvládnuť bez návštevy pobočiek.

Týkajú sa najmä príkazov na úhradu, druhého a ďalších výberov či vkladov hotovosti priamo v banke. Práve v tomto prípade si napríklad klienti Slovenskej sporiteľne priplatia najviac, a to až tri eurá z doterajších 50 centov. "Cieľom je motivovať ľudí, aby nechodili s bežnými vecami do pobočiek, ale vedeli ich vyriešiť pohodlne online z domu," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. 

Spôsobov, ako to urobiť a zároveň ročne ušetriť desiatky eur, je hneď niekoľko. Ponúkajú ich Slovenská sporiteľňa, VÚB Banka aj Poštová banka, teda všetky, ktoré od júna, resp. júla, upravujú sadzobníky. "Cez internet banking, mobilnú aplikáciu alebo výberom hotovosti z bankomatov," odkázala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. 

Aj vkladať peniaze na účet sa už dnes dá bez toho, aby sme museli stáť v rade na pokladňu. “Vklady cez bankomaty s možnosťou vkladu, takzvané vkladomaty, sú pre klientov zadarmo,” ozrejmil hovorca VÚB banky Dominik Miša. 

Bankám sa zvyšujú náklady 

"Bankám sa z roka na rok zvyšujú náklady práve na manipuláciu s hotovosťou," uviedla Lýdia Žáčková. "História ukazuje, že naozaj tie hotovostné platby sú z roka na rok drahšie," potvrdil situáciu Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

Zvyšovanie poplatkov môže nepriamo prispieť aj k eliminácii rizík súvisiacich s pandémiou koronavírusu. “Klienti vrátane seniorov už nemusia chodiť na pobočku, ale dokážu si pohodlne z domu už vybaviť takmer všetko,” zhodnotil Dominik Miša. 

Pre dvojitý odvod výrazne klesli zisky bánk už pred vypuknutím koronakrízy. Počas nej sa zasa boja masívne poskytovať úvery, a tak jednou z mála možností, ako niečo zarobiť, sú, zdá sa, práve poplatky.

Stopnú Slovensku eurofondy? Kvôli pandémii hrozí, že sa európsky rozpočet nestihne pripraviť. Viac už Adam Zavřel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy