Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Robert Fico znova pochválil Jankovskú za dobrú prácu. Chce spojiť opozíciu za referendum a všetci kandidáti na šéfa prokuratúry sú vraj napojení na vládu
Zdielať na

Robert Fico znova pochválil Jankovskú za dobrú prácu. Chce spojiť opozíciu za referendum a všetci kandidáti na šéfa prokuratúry sú vraj napojení na vládu

BRATISLAVA / Robert Fico sa na tlačovej konferencií vyjadril k medializovaným vyjadreniam v spise výpovede Moniky Jankovskej, referende o odvolaní vlády Igora Matoviča, či voľbe generálneho prokurátora.

Referendum spojí opozíciu

Parlament by sa mal zajtra venovať zvolaniu mimoriadnej schôdze o uznesení, ktoré vraví o skrátení volebného obdobia vlády.  V prípade, že by Ficov návrh neprešiel cez parlament je strana ochotná rokovať naprieč širokým spektrom opozície. "Sadneme si za jeden stôl ja už mám list od predsedu SNS, hlásia sa ďalšie politické subjektmi," povedal Fico pričom spolupracovať chce aj so so stranou Petra Pellegriniho. Či osloví aj Kotlebu či iné mimoparlametné strany nereagoval. Parlament by sa mal zajtra venovať zvolaniu mimoriadnej schôdze o uznesení. V dnešný deň oznámila Konfederácia odborových zväzov, že začína s petíciou za vyhlásenie referenda na ochranu práv zamestnancov a zachovanie postavenia odborov na Slovensku.

Všetci kandidáti na šéfa prokuratúry sú napojení na koalíciu

"Všetci títo kandidáti sú viac-menej napojení na vládnu koalíciu," vyhlásil na margo voľby generálneho prokurátora predseda opozičnej strany SMER-SD Robert Fico. Poslanci strany podľa Fica "pôjdu voliť ale s vysokou pravdepodobnosťou sa zdržia alebo budú hlasovať proti." 

"Môžem potvrdiť, že sme urobili takú selekciu a definitívne sme vylúčili štyroch kandidátov,"  uviedol expremiér . Strana chce podať procedurálny návrh aby sa voľba generálneho prokurátora konala tajne. V minulosti sa po obštrukciach stal šéfom generálnej prokuratúry Ficov spolužiak Jaromír Čižnár. Parlament má na aktuálnej schôdzi voliť spomedzi siedmich uchádzačov kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry. Voľba je naplánovaná na utorok 1. decembra o 11:00.

Jankovskú znova pochválil

Bývalý expremiér sa vyjadril aj na adresu Moniky Jankovskej. Tá sa po ôsmich mesiacoch rozhodla vypovedať. Podľa zápisnice z výpovede samotnej Jankovskej mala konfrontovať s kauzou Kočnerovych zmeniek samotného Roberta Fica a na samotnom stretnutí Petra Pellegriniho. Fico v minulosti nešetril chválou na jej adresu, vďaka čomu sa jeho výrok o dobre odvedenej práci stal známy.  "To, čo mala urobiť ako štátna tajomníčka, tak to robila dobre," zopakoval Fico. 

Fico vylúčil, že by jej výpoveď mala "akúkoľvek súvislosť s nim alebo so stranou SMER-SD."  Na tlačovej konferencií na priamo neodpovedal, či sa rozprával na tému Zmenky.  "S pani Jankovskou som sa veľakrát stretol mal som na to titul alebo dôvod... Riešili sme témy po profesionálnej stránke. Tie stretnutia boli na Úrade vlády alebo na centrále strany," uviedol Fico. Spoločných stretnutí malo byť desiatky. Témy o ktorých debatovali sa z časti zhodujú s medializovaným spisom. Zriadením úradu, ktorý by mal zastupovať štát v súdnych sporoch a oblasti práva spotrebiteľa. O vznik samotného úradu mal záujem aj Norbert Bödör. "Nevylučujem, že pán Bödör mohol byť na SMER-e," naznačil expremiér. Samotný spis Fico nespochybnil.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy