Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž z východného Slovenska sa nemôže zamestnať, pretože celý život pracoval. Starosta musí dať prácu ľuďom bez vzdelania
Zdielať na

Muž z východného Slovenska sa nemôže zamestnať, pretože celý život pracoval. Starosta musí dať prácu ľuďom bez vzdelania

ULIČ / To, že navštevoval školu, riadne sa vyučil a doteraz poctivo pracoval, sa napokon obrátilo proti nemu. Pán Michal je otcom troch detí. Chcel sa zamestnať na obecnom úrade v rámci národného projektu. Starosta ho však prijať nemôže. Namiesto neho musí dať prácu ľuďom bez vzdelania a bez pracovných návykov, ktorí obci často neprinášajú takmer žiaden osoh.

​"Tak oni vedia, že nemôžeme im to dať," povedala so slzami v očiach Katarína, mama troch detí. Rodina má všetko rozrátané do posledného centu. Na konci mesiaca sú na nule a s príchodom toho nového začínajú rodičia nanovo boj o prežitie. "Spolu mesačný príjem máme 330 eur. Žiadne výlety ani dovolenky, to neprichádza do úvahy, z čoho?," skonštatovala Katarína.

Dvaja starší synovia Dávid a Erik sú pre mamu veľkou oporou. Oproti svojim rovesníkom majú celkom iné starosti. "Drevo naberáme, kôš vynášame. Čo povie, tak urobíme, riad poukladáme," povedal Katarínin syn Dávid. "Aj rúbu drevo, nemajú s tým problém a poukladajú všetko," vyjadrila sa Katarína.

Erik je šikovný športovec a túži sa stať futbalistom. Nové kopačky, dres či kvalitnú loptu mu však rodičia kúpiť nemôžu, hoci by veľmi chceli. "Venujem sa futbalu a môj obľúbený tím je Juventus," nadšene prezradil Erik. "Ťažko mi je, že im to nemôžem dať, lebo aj by si to zaslúžili, lebo mi pomáhajú aj s malým. Dobre sa učia, ale už sú veľkí, oni to chápu, že nemôžeme, že nemáme z čoho im to kúpiť," smutne zhodnotila Katarína.

Manžel pani Kataríny je zručný robotník. Chcel sa zamestnať v obci. Hoci by ho starosta rád prijal, zákon mu to nedovolí. "On má tú smolu, že sa aj učil. Skončil nejakú školu, má výučný list a tento človek, ktorý mne osobne by v obci veľmi pomohol, nespĺňa podmienky národného projektu," uviedol starosta obce Ulič Ján Holinka. 

"Tak čo zmôžem. Tu je viac takých, čo by sa chceli zamestnať a nemôžu," povedal otec troch detí Michal. "On musí radšej takého zobrať, čo nevie robiť, alebo čo vie len kopať," vyjadrila sa Katarína. "Namiesto neho musím prijať človeka, ktorý skončil iba základnú školu, aj to nie celú a nemá žiadne pracovné návyky," skonštatoval starosta.

Starostovia sa zhodujú na tom, že v týchto projektoch majú prednosť ľudia bez vzdelania a praxe a obci neprinášajú takmer žiaden osoh. "Úrad práce obci poskytol zoznam vhodných uchádzačov vzhľadom na národný projekt, aj na pracovnú náplň. Starosta obce si spomedzi uchádzačov vybral piatich s neukončeným základným vzdelaním a jedného dlhodobo nezamestnaného," vyjadrila sa hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová. "My ako volení zástupcovia musíme robiť veci, ktoré sa aj nám nezdajú fér voči obyvateľom, ale čísla a projekty nás nútia robiť to," skonštatoval starosta.

Na Slovensku sa dlhodobo šíria dva mýty. Ten prvý, že pracovať sa neoplatí a ten druhý, že hrubá mzda musí byť vždy vyššia ako tá čistá. Inštitút zamestnanosti v tejto súvislosti pripravil mzdovú kalkulačku, ktorá oba mýty vyvracia. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy