Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľnohospodári sa chcú stretnúť s Matovičom. Ten im poslal jasnú a stručnú odpoveď
Zdielať na

Poľnohospodári sa chcú stretnúť s Matovičom. Ten im poslal jasnú a stručnú odpoveď

BRATISLAVA / Slovenskí poľnohospodári sú v štrajkovej pohotovosti. Minister s nimi údajne nedostatočne komunikuje. Ak by nebol vyhlásený núdzový stav, pravdepodobne by vyšli na protest do ulíc. Nateraz si však musia vystačiť s už v poradí tretím otvoreným listom premiérovi.

"Poprosil by som, nech sa snažia komunikovať s kompetentným ministrom. Možno niekedy treba trošku viac snahy z jednej aj druhej strany," odkazuje poľnohospodárom premiér Igor Matovič. "Ono tie stretnutia sú, ale prepáčte, ja použijem taký výraz, že špongiou, ktorá nenasáva vodu, neumyjete okná," hovorí Emil Macho, predseda SPPK. 

Nevedia, ako budú fungovať ďalej, aké zmeny ich čakajú, aké financovanie či riešenia má rezort v pláne. A o covid peniazoch a peniazoch z plánu obnovy vraj tiež môžu len snívať. "Chápem znepokojenie a viem, že podmienky nie sú ideálne, ale rozhodne vieme, kam smerujeme a aký je základný cieľ," tvrdí minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. 

Poľnohospodárstvo podľa odborníkov stagnuje tridsať rokov a preto sú pred novým vedením veľké výzvy na zmenu. Slovensko má byť potravinársky sebestačná krajina. Ako sa to má ale udiať, je podľa farmárov, vo hviezdach. "Z nášho pohľadu chýba plán a relevantná diskusia založená na faktoch, bez emócií,." dodáva Macho. " Komunikácia tu beží a hlavne bežia tu nastavenia parametrov, ktoré potrebujeme pre najbližších sedem rokov," dodáva Mičovský. 

"Zjavne sa niečo na ministerstve pôdohospodárstva niečo deje, keď pán Matovič sa o tomto odmieta s týmito ľuďmi odmieta rozprávať," myslí si opozičný poslanec Erik Tomáš

Komunikácia s ministerstvom je podľa komory tragická a preto žiadajú o stretnutie s premiérom Igorom Matovičom. "Aby jednoducho prijal fakt, že na ministerstve pôdohospodárstva je problém," hovorí Emil Macho. Odpoveď premiéra je jasná a stručná. "Ja sa ospravedlňujem, nestíham," odkázal Matovič. 

Najčítanejšie správy