Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako vnímajú politici 31. výročie Dňa boja za slobodu a demokraciu v tieni pandémie
Zdielať na

Ako vnímajú politici 31. výročie Dňa boja za slobodu a demokraciu v tieni pandémie

BRATISLAVA / 31. výročie nežnej revolúcie, ktorá sa odohrala 17. novembra 1989, si aj napriek pandemickej situácii uctili mnohí politici. Tento deň považujú za najdôležitejší míľnik slovenských dejín, stal sa symbolom boja za slobodnú a demokratickú spoločnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová položila veniec na pomníku na Devíne, strana Hlas spustila anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či by prijali predčasné ukončenie volebného obdobia.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si položením vencov pri pamätníku Brány slobody na Devíne uctila obete komunistického režimu. Slovenská hlava štátu zároveň vyzvala na pokojné vyjadrovanie občianskeho nesúhlasu, keďže dosiahnuť zmenu vecí verejných je podľa jej slov možné len nenásilne a kultivovane.

17. november patrí slušným ľuďom, nepatrí fašistom, extrémistom, komunistom a už vôbec nie mafii a ani nikdy patriť nebude. Vo svojom profile na sociálnej sieti to pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Šéf rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) poukázal na to, že súčasťou slobody je aj to, že 17. november poskytuje odlišné, a teda slobodné pohľady na to, čo priniesla Nežná revolúcia. 

Politici o novembri ´89

"Vidíme, že naozaj nikto nikomu nebráni myslieť si čokoľvek. Dokonca až tak nie, že sa k tomuto dňu odrazu hlásia aj tí, čo si 17. november nikdy nevšimli a doteraz ho vnímali ako prevrat," zdôraznil s tým, že ide o čistý cynizmus a bizarnú podobu slobody.

Na 17. november je podľa šéfa slovenskej diplomacie mnoho názorov. Považuje ho za výročie, ktoré Slovákom pripomína význam právneho štátu, teda toho, že nikto nestojí nad zákonom. "Pred rokom 1989 bol zákon slúžkou pomýlenej ideológie, dnes je rešpektovanie zákona jedinou cestou, ako si zachovať vlastnú slobodu,“ priblížil Korčok. Doplnil, že slovenským záujmom je presadzovať princípy právneho štátu aj v zahraničnej politike, osobitne v rámci Európskej únie, čo vníma ako odkaz 17. novembra „pre dnešok“.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) považuje 17. november 1989 za symbol pozitívnej zmeny a slobody. Ako napísala vo svojom profile na sociálnej sieti, tento deň Slovákom ukázal, že ako spoločnosť dokážu mnoho vecí, keď sa zomknú. "Dnes prežívame ďalšiu dôležitú skúšku, v ktorej musíme opäť bojovať spoločne. V tejto situácii nemôžeme hľadieť iba na seba, pretože, ak by sme to isté urobili aj v ´89, nikdy by sme si slobodu nevybojovali," dodala Milanová.

Na sociálnej sieti sa vyjadril aj premiér Igor Matovič: 

Príhovor ministra životného prostredia Jána Budaja: 

Myšlienka slobody, ale bez protestov 

Slušní ľudia dnes podľa slov ministra obrany ostanú doma. "Nepôjdu ničiť majetok a ohrozovať zdravie ľudí, nepôjdu porušovať zákon. Nenechajú sa zneužívať tými, ktorí sa boja spravodlivosti. Slušní ľudia si slušne, nie porušovaním zákonov, pripomenú hrdinstvo ľudí Novembra 1989,“ dodal šéf rezortu obrany.

Ísť protestovať napriek zákazu zhromažďovania považuje za pošliapavanie odkazu novembra 1989 aj strana SaS. V stanovisku, ktoré poskytol hovorca strany Ondrej Šprlák, strana zdôraznila, že Deň boja za slobodu a demokraciu je jedným z najdôležitejších spomienok na vybojovanú slobodu. Hnutie Sme rodina vo svojom profile na sociálnej sieti zdôraznilo, že pravda je len jedna, vždy víťazí a preto sa za ňu oplatí bojovať.

"Odkaz 17. novembra 1989, keď ľudia spojení na námestiach myšlienkou slobody a demokracie pocítili svoju silu a slabosť totality, je výrazným symbolom nádeje nášho národa. Boj za demokraciu však stále neskončil. Napriek rôznym sklamaniam je našou každodennou úlohou bojovať za demokraciu a právny štát. Zápas o ľudskú slobodu, spravodlivú spoločnosť a funkčný demokratický štát sa novembrovými udalosťami nezavŕšil, ale začal svoju novú etapu,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Podľa strany je dôležité, aby si Slovensko pripomínalo ľudské obete, ktoré sa spájajú s komunistickou a fašistickou minulosťou slovenskej spoločnosti a nenechali si ukradnúť odkaz stranami, ktorých členovia sa otvorene hlásia k totalitným ideológiám.

Politici postupne prichádzali k pomníku: 

Anketa na predčasné voľby

Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR (NR SR). Anketu podľa neho spustili o 10:00 a za 20 minút sa do nej zapojilo viac ako 4 300 ľudí. Ak sa do ankety zapojí dostatočné množstvo ľudí, do parlamentu predložia ústavný návrh o skrátení volebného obdobia s tým, že predčasné voľby by sa konali už v roku 2021. Zapojiť sa do ankety bude podľa Pellegriniho možné do konca núdzového stavu. Ľudia tak môžu podľa neho vyjadriť, či sa núdzovým stavom cítia obmedzovaní na svojich právach.

V ankete sa tiež ľudí pýtajú, či podporia svojím podpisom vyhlásenie referenda v prípade, že zákon o skrátení volebného obdobia nebude v pléne schválený. Ľudia majú odpovedať aj na to, či sa na prípadnom referende zúčastnia.

Pellegrini zároveň kritizoval zákaz zhromažďovania. Podotkol, že predĺženie núdzového stavu má len politický dôvod. "Vláda sa svojich ľudí pravdepodobne bojí," doplnil.

Na Nežnú revolúciu si spomína aj politik Milan Kňažko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy