Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Banskobystrický kraj chce odľahčiť nemocnice. Zriadili červený domov sociálnych služieb
Zdielať na

Banskobystrický kraj chce odľahčiť nemocnice. Zriadili červený domov sociálnych služieb

BANSKÁ BYSTRICA / Reagujú na aktuálnu situáciu. Banskobystrická župa zriadila takzvaný červený domov sociálnych služieb. V ňom budú ubytovaní pozitívne testovaní klienti zariadení z celého kraja. Postará sa o nich špeciálne vyškolený personál.

Takzvaná červená DSS sa dokáže postarať o 25 pozitívne testovaných klientov. Župa reaguje na stav v nemocniciach, kde sú hospitalizovaní aj klienti zariadení a presunom do červenej DSS tak uvoľnia lôžka pre iných pacientov. "Aby sme odľahčili nemocnice aj DSS, kde nemajú karanténne izby," povedala Jana Dupáková, riaditeľka DSS Banská Bystrica.

"Sú to ľudia, ktorí už nepotrebujú lekára, ale nemôžu ísť späť do DSS, lebo sú pozitívni," vyjadrila sa hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. V banskobystrickom domove sociálnych služieb vyčlenili celý pavilón a vyškolili personál. Postarajú sa o pozitívne testovaných klientov zo zariadení v rámci kraja.

"Bude tu špeciálni personál, sú uzrozumení s tým a vedia to zvládať," povedala Dupáková. Majú tím lekárov z nemocnice na konzultácie pri náhlom zhoršení zdravotného stavu. V rámci kraja aktuálne hlásia pozitívne prípady tri zariadenia. Župa už na vlastné náklady testuje zamestnancov aj klientov antigénovými testami každé dva týždne. Na odmeny pre zamestnancov vyčlenili 880 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy