Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Onkologickú pacientku odmietli ošetriť pretože nemala certifikát. Testovania sa pritom z výnimky zúčastniť nemusela
Zdielať na

Onkologickú pacientku odmietli ošetriť pretože nemala certifikát. Testovania sa pritom z výnimky zúčastniť nemusela

DUBNICA NAD VÁHOM / Onkologickí pacienti sa plošného testovania zúčastniť nemusia a napriek tomu im bude poskytnutá zdravotná starostlivosť. Toto vyhlásil minulý týždeň minister zdravotníctva. Nie všade to však platí. 75-ročná žena z Dubnice nad Váhom musí trpieť len preto, že nemá certifikát.

"Celé noci preplačem. Toto som ešte nezažila," vraví Stanislava Vranová, ktorá má 75 rokov, je onkologická pacientka a trápia ju bolesti krčnej chrbtice. V pondelok bola objednaná k lekárke na obstrek. Nepochodila.

"Otvorila dvere sestrička a pýtala certifikát, hovorím, ja mám 75 rokov, som onko pacientka, mám výnimku. To ma nezaujíma, my máme nariadenie, bez certifikátu nebrať," opisuje nepríjemný zážitok Stanislava. "Aby nechali človek trpieť od bolesti, len kvôli nejakému certifikátu," dodala jej dcéra Ingrid Čepáková.

Lekárka, ktorá ju odmietla ošetriť tvrdí, že obstrek nie je výkon, ktorý by jej zachránil život. Podľa jej slov pracuje v núdzovom režime a nechce ohroziť pacientov. "My nevieme zabezpečiť, aby sa nám tu miešali pozitívni a negatívni, aby sme ich neohrozili," bráni sa neurologička Magdaléna Perichtová. 

"Onkologickí pacienti, ktorí sa celoplošného testovania nemohli zo zdravotných dôvodov zúčastniť, mali určenú výnimku. V tomto prípade, ak uvedené prebehlo, ako popisujete, pacientke, ak mala doklad lekársku správu o svojej diagnóze, zdravotná starostlivosť mala byť poskytnutá," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pani Vranová sa najbližšieho testovania kvôli zdravotnému stavu opäť nezúčastní. Netuší, kto jej pomôže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy