Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zubári môžu robiť odbery počas celoplošného testovania, informuje minister zdravotníctva
Zdielať na

Zubári môžu robiť odbery počas celoplošného testovania, informuje minister zdravotníctva

BRATISLAVA / Zubári môžu vykonávať stery počas celoplošného testovania na SLovensku. Informoval o tom na svojom facebooku minsiter zdraotníctva Marek Krajčí.

"MZ SR požiadavky Slovenskej komory zubných lekárov komunikovalo s autoritami odboru zubné lekárstvo ako aj prezidentom SKZL a prijalo záver, že pre potreby celoplošného testovania populácie v SR na ochorenie COVID-19 zubným lekárom umožní realizovať odber biologického materiálu osobe z nosohltana na zistenie respiračného vírusového ochorenia," informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister obrany Jaroslav Naď vo štvrtok vyzval zdravotníkov, aby prišli robiť odbery na plošné testovanie. Zubári už dlhšiu dobu upozorňovali, že oni by radi pomohli. Ale nemohli. Podľa legislatívy sú vedení ako nelekárske povolanie. Až vo štvrtok večer nastala zmena.

"My sme tí najpovolanejší čo ošetrujú ústnu dutinu a tá je prepojená s nosohltanom," vyjadril sa Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Prezident komory zubných lekárov už od stredy komunikoval s ministrom zdravotníctva a trval na úprave platnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva. "Zubní lekári nie sú zaradení medzi lekárske povolania. Je dehonestujúce, že zdravotná sestra výter urobiť môže a zubný lekár nie," povedal ešte pred rozhodnutím ministra zdravotníctva Moravčík. 

Kto môže testovať?

Výter môžu realizovať len lekár, sestra, praktická sestra a zdravotnícky záchranár.  Popri týchto odborníkoch ako tím môže výter realizovať aj pôrodná asistentka, zdravotnícky laborant, študenti medicíny, ošetrovateľstva, urgentnej starostlivosti a študenti-záchranári.

TV JOJ

Činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu môžu vykonávať títo zdravotníci:

TV JOJ

"To je vzdelanie inžinier výživy ľudí a v rámci štúdia na vysokej škole sme sa zaoberali aj laboratórnou diagnostikou. Takže po odbornej stránke by to bolo v poriadku," povedala Katarína Chomová, nutričný poradca. 

"Množstvo kolegov sa prihlásilo, že mali záujem pomôcť, avšak bolo im povedané, že nemôžu vystupovať ako zdravotní pracovníci, ale iba ako neplatení dobrovoľníci, čo mnohých z nich dostatočne rozčarovalo," poznamenal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Sú zdravotníci, ktorí sa obávajú zvýšeného rizika nákazy a chcú byť vo svojich ambulanciách aj po celoplošnom testovaní, preto sa ho nezúčastnia. 

"Čo sa týka pomoci, tí čo majú podobné profesie, vedia pomôcť väčšiemu množstvu ľudí ak zostanú v rámci tej svojej profesie a dokážu vykonávať svoju činnosť naďalej," skonštatovala psychologička Monika Longauerová. 

"Keby ma volali, určite by som nešiel. Mám staršiu maminu, malé dieťa, chcel by som sa vyhnúť takému riziku," vyjadril sa masér. Zdravotníkov akútne potrebujú, ministerstvo zdravotníctva pre zubárov hľadá riešenie šité na mieru. "Hľadáme riešenie možno úpravou vyhlášky, aby sme to vyriešili, vážime si, že zubári chcú pomôcť a veľmi prosíme zdravotníkov, aby nám pomohli, veľmi ich potrebujeme," vyhlásila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Od plošného testovania ich pritom delí len deň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy