Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Padol verdikt v prípade zadržaných sudcov v kauze Víchrica. Urbancová a Lindtner ostávajú v CPZ
Zdielať na

Padol verdikt v prípade zadržaných sudcov v kauze Víchrica. Urbancová a Lindtner ostávajú v CPZ

BRATISLAVA / Po štvrtkovom zásahu polície žiadali vyšetrovacie orgány väzobné stíhanie pre bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu a aj pre obvineného sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna a tiež pre bývalého predsedu Okresného súdu Dávida Lindtnera. O obvinenom a aktuálne zadržiavanom podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi by mal rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Podľa informácií TV JOJ zatiaľ návrh na väzobné stíhanie podnikateľa nepadol a čaká aj prokuratúra.

Ústavný súd vydal súhlas na vzatie do väzby v prípade dvoch neaktívnych sudcov teda Jarmily Urbancovej a Davida Lindtnera, zadržaných včera počas akcie Víchrica. V prípade aktívneho sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcúna súhlas na väzobné stíhanie nedal.

Zadržaní sudcovia: 

NAKA zadržala v stredu aj takých sudcov, ktorých sme v putách videli už pri akcii Búrka v marci tohto roku. Novými zadržanými sú bratislavská sudkyňa Otília Doláková a sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun. Jeho advokát potvrdil, že je obvinený z dvoch skutkov, ktoré sa týkajú prijímania úplatku vo výške 30-tisíc EUR. Doláková mala podľa Sklenkovej výpovede expresne rýchlo vyhovieť súkromnej spoločnosti v spore s bratislavským magistrátom.

Medzi obvinenými je aj sudca Richard Molnár, ktorý je momentálne vo väzbe. V stredu mu rozšírili obvinenie o ďalšie skutky, ktoré sa týkajú prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu.

Bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú Kočner so Sklenkom v aplikácii Threema nazývali Prútik. Po marcovom zadržaní Ústavný súd nedal súhlas na väzobné stíhanie, a tak ju vyšetrovali na slobode a odišla do predčasného dôchodku. Obvinená bola z podplácania.

Posledným popoludní zadržaným bol sudca a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Po prevalení jeho vzťahu s Marianom Kočnerom sa funkcie sudcu vzdal a stal sa advokátom.

Zadržanému a obvinenému podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi podľa informácií TV JOJ stále vyšetrovatelia údajne nepredložili návrh na jeho väzobné stíhanie. O ňom bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Kollár je preto stále v cele policajného zaistenia. V nej môže zotrvať až do piatkového rána.  "Neviem o tom, že by bol podaný väzobný návrh. Ak sa tak nestane, môj klient bude prepustený do 48 hodín v ranných hodinách," uviedla advokátka Ingrid Zlochová.  O osude ďalších zadržaných sudcov rozhodoval Ústavný súd, ktorý v prípade rozhoduje nakoľko ide o sudcov.

Zatknutie a obvinenie vysokopostavených sudcov a Zoroslava Kollára súvisí s rozsiahlym vyšetrovaním korumpovania bratislavských sudcov. Obvineným je okrem ďalších sudcov aj Marian Kočner a bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

Výsluchy obvinených sudcov Kolcuna, Lindtnera aj Urbancovej prebiehajú bez advokátov obvinených. Každý z nich sa pred ústavnými sudcami vyjadril samostatne a ich obhajcovia očakávajú, ako senát ÚS SR rozhodne. Advokátka zadržiavaného podnikateľa Zoroslava Kollára, JUDr. Ivana Zlochová, tiež nemá informácie o tom, či na jeho klienta bude podaný návrh na väzobné stíhanie alebo nie. V tomto čase má so Zoroslavom Kollárom poradu v cele policajného zaistenia. Kollára zadržiavajú po obvinení v objekte KR PZ v Nitre. 

Obvinený sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun už v stredu podal odôvodnenú sťažnosť proti vzneseniu obvinenia pre pokračovací zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a skutok popiera. Jeho obhajca Sergej Romža sa po výsluchu vyjadril, že obvinenie a priebeh skutku sú založené na tvrdení svedka Vladimíra Sklenku, ktorý o úplatkoch smerom k sudcovi Kolcunovi mal len počuť v justičnom prostredí. 

Čo spája obvineného sudcu Jozefa Kolcuna so Sklenkom a Molnárom

Ide o prípad žaloby Slovenského syndikátu novinárov s tromi žalovanými súkromnými spoločnosťami. Podľa svedeckých tvrdení Sklenku polícia zisťuje, ako a kto mal v tomto spore ponúkať úplatok pre sudcov v sume 30 tisíc eur. Vyšetrovatelia vinia Kolcuna z toho, že v roku 2017 chcel vybaviť rozhodnutie v žalovanom spore v prospech jednej zo strán. Na to údajne oslovil Krajského sudcu Richarda Molnára. Ten bol nadriadeným vtedajšiemu sudcovi Vladimírovi Sklenkovi, ktorého bolo treba dostať na správnu stranu, keďže v žalovanom spore bol zákonným sudcom. Za ovplyvnenie Sklenku si mal krajský sudca Molnár nechať sľúbiť od Kolcuna údajne 30-tisícový úplatok. 

Neskôr Sklenka aj vytýčil termín pojednávania s tým, že rozhodne podľa zadanej úlohy, no nič z toho nebolo. Akcia skončila tým, že Molnár mal Sklenkovi neskôr povedať, že už na prípade nezáleží a nech rozhodne ako chce. 

Ďalší prípad ovplyvňovania súdnych konaní za 10-tisícový úplatok sa týka obchodného sporu, v ktorom mal opäť sudca Kolcun cez sudcu Molnára dosiahnuť konanie v prospech jednej strany. Sklenka na to mal úkolovať svoje podriadené sudkyne.

Celé korupčné obvinenie stíhaných sudcov sa nesie cez úplatky za vydávanie rozsudkov a súdnych rozhodnutí v konaniach v prospech jednej zo strán. Často ide o vyhlásenie už vopred pripravených rozsudkov, ktoré sudcom mali napísať advokáti. Sumy za podplácanie sudcov sú od troch tisíc eur, niektoré presahujú desaťtisíce. V prípade veľkých obchodných spoločností si niektorí sudcovia mali prísť až na stovky tisíc eur. Sám Sklenka sa priznáva, že si na úplatkoch od Kočnera mal zarobiť mal zarobiť takmer 200 tisíc eur, možno ešte viac. Peniaze neutrácal údajne na nákup nehnuteľností, ale skôr pre vlastnú potrebu alebo na nákup zariadenia do rodinného domu. ​

Zločin príjímania úplatku

Už počas dňa práve pre trestné stíhanie zastavila ministerka spravodlivosti výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu Jozefovi Kolcunovi a tiež obvinenej sudkyni Otílii Dolákovej. Ostatní stíhaní sudcovia už majú výkon pozastavený alebo prerušený. 

Zločin zneužitia právomoci verejného činiteľa



Sudkyňa je stíhaná na slobode, usvedčuje ju svedkok Sklenka a s médiami nekomunikuje.  Podľa obvinenia mala vyhlásiť v jednom spore s bratislavským Magistrátom také rozhodnutie ktoré vyhovovalo protistrane. Sklenka je mal napísať rozhodnute aké potreboval ona ho vyhlásila ako vlastné.



 Zločin zasahovania do nezávislosti súdu



V celom trestnom stíhaný polícia opisuje ako a kým sa mali obvinení sudcovia nechávať korumpovať a prečo. V prospech podniakteľa Kočera mala konať Monika Jankovská, ktorá mala vplyv aj na sudkyňu Miriam Repákovú. Tá spolupracuje s polícou. Zoroslav Kollár naopak mal mať vplyv na Krajského sudcu Richarda Molnára a ten na Vladimíra Sklenku. Sklenku pritom dlhé roky mal ovládať a korumpovať aj Marian Kočner. Najvyšší sudca Jozef Kolcun údajne svoje veci riešil cez dlhodobo väzobne stíhaného sudcu Richarda Molnára. Ak padnú väzobné návrky na väzbu pre obvinených, bude o nej rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Ministerka Kolíková pozastavila výkon funkcie sudcom

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková  podpísala návrhy na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcom Jozefovi Kolcunovi z Najvyššieho súdu SR  a Otíli Dolákovej z Okresného súdu (OS) Bratislava I. Ide o sudcov zadržaných v rámci medializovanej akcie Víchrica. "V prípade ostatných sudcov nateraz takýto postup nie je otázkou dňa, keďže ide o sudcov, ktorí majú buď prerušený výkon funkcie sudcu, respektíve majú pozastavený výkon funkcie ešte na základe predchádzajúcej akcie Búrka," uviedol v tlačovej správe hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Víchrica zadržali právnika Zoroslava K., bývalú podpredsedníčku NS SR Jarmilu U., bývalého šéfa Okresného súd Bratislava III Davida L., sudkyne OS BA I Katarínu B. a Otíliu D., a sudcu NS SR Jozefa K. Dôvodom sú podľa medializovaných informácií podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

Predseda NS SR Ján Šikuta považuje rozhodnutie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo veci konať za mimoriadne dôležité. Šikuta zároveň poukazuje na urgentnú potrebu dostať zo súdneho systému ľudí, u ktorých sa preukáže, že sa spreneverili etickým princípom, ako aj zásadným hodnotám sudcovskej morálky. Na druhej strane pevne verí a dúfa, že aktuálna situácia neodradí hodnotovo pevných ľudí, aby do systému súdnictva vstúpili, a tým výraznou mierou prispeli k tak žiaducej očiste justície. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško a viac sa dozviete v Novinách o 19:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy