Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistenia TV JOJ: Sudcovia Lindtner a Urbancová strávia noc v CPZ v Košiciach, Kollár zostáva v Nitre
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Sudcovia Lindtner a Urbancová strávia noc v CPZ v Košiciach, Kollár zostáva v Nitre

BRATISLAVA / Podľa zdroja TV JOJ polícia v najbližších hodinách podá návrh na väzobné stíhanie Davida Lindtnera, Jarmily Urbancovej a Zoroslava Kollár. Lindtner a Urbancová strávia noc v policajnej cele v Košiciach, podnikateľ Zoroslav Kollár v Nitre.

Ak sa s návrhom prokurátor stotožní, bude žiadať Špecializovaný trestný súd v Pezinku o ich väzbu. Týmto úkonom bude mať sudca pre prípravné konanie ďalšiu lehotu na prejednanie návrhu na väzbu. Rozhodnutie sa očakáva v priebehu víkendu. 

Podľa informácií spravodajského protálu televízie JOJ, noviny.sk ich v týchto chvíľach nikam neprevezú. Urbancová a Lindtner zostávajú v Košiciach, Kollár v Nitre. Prevezú ich až v momente, kedy bude o návrhu rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku. 

Ústavný súd SR (ÚS SR) dal vo štvrtok po neverejnom zasadnutí pléna súhlas na vzatie do väzby sudcov Jarmily Urbancovej a Davida Lindtnera zadržaných v stredu počas akcie Víchrica Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) . Sudca najvyššieho súdu Jozef Kolcun bude stíhaný na slobode. Na brífingu o tom informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan. „U sudcov, u ktorých dal ústavný súd súhlas na vzatie do väzby, ústavný súd nevidel dôvody, ktoré by znamenali zneužitie prostriedkov trestného práva proti súdnej moci," uviedol Fiačan. Ako ďalej dodal, u týchto sudcov súd tiež prihliadal na skutočnosť, že nejde o aktívnych sudcov.

„Čo sa týka neudelenia súhlasu na vzatie do väzby sudcu Najvyššieho súdu SR Jozefa K., ústavný súd už v marci pri akcii Búrka vymedzil kritéria, ktoré musí spĺňať žiadosť generálneho prokurátora tak, aby ústavný súd túto žiadosť mohol preskúmať z hľadiska účelu konania pred ústavným súdom, to jest či nejde o zásah do súdnej moci. Naopak nedodržanie týchto kritérií treba považovať za zásah do súdnej moci, ktorá síce nie je nedotknuteľná, ale návrh na vzatie sudcu do väzby je vážna vec,“ dodal Fiačan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy