Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekárske organizácie spochybnili význam celoplošného testovania. Premiér zas spochybnil ich názory
Zdielať na

Lekárske organizácie spochybnili význam celoplošného testovania. Premiér zas spochybnil ich názory

BRATISLAVA / Profesijné organizácie lekárov stále nie sú presvedčené, že celoplošné testovanie je to najsprávnejšie riešenie. Slovenská lekárska komora preto vyzýva vládu, aby to ešte raz zvážila. Na úrade vlády pochopenie nenašli.

"Slovenská lekárska komora vyzýva vládu, aby ešte raz zvážila testovanie, zasadla za jeden stôl s odborníkmi a začala plánovať kroky, ktoré nám pomôžu pandémiu zvládnuť," vraví Marian Kollár, prezident SLK. 

Stretnutie za jedným stolom ale bude mimoriadne komplikované – minimálne v prípade šéfa lekárskej komory a premiéra. Spor spôsobili tieto slová ktoré odzneli z úst jedného z lekárov. "Úmrtnosť dosahuje 0,2%, čiže je na úrovni tej chrípky, čo tu spomíname a to sú celosvetové dáta," vyjadril sa člen rady SLK Ernest Sivík. "No mne vybilo poistky," reagoval premiér Igor Matovič. 

Premiér tvrdí, že lekár šíri hoaxy. Prezident SLK je presvedčený, že celoplošné testovanie je politickým a neodborným rozhodnutím. "Ak som sa snažil vysvetliť niečo ohľadom testov, tak cítil som, že je rozhodnuté, že ta diskusia sa v podstate ani neviedla," povedal Kollár. "Po takomto tvrdení, akékoľvek slovo, výrok, či názor tohto človeka pre mňa absolútne nemá váhu," hovorí premiér.  

Šéf lekárov sa už na krízovom štábe zúčastňovať nebude. "Celá tá diskusia sa viedla úplne niekde inde, okrem tej odbornosti. Nevládzem sa viacej zúčastňovať ústredného krízového štábu," rozhodol sa prezident SLK. 

Výhrady majú aj samotní lekári. "Sme už veľmi vyčerpaní a robíme na hranici našich síl," uviedla lekárka Katarína Šimovičová. Navyše tvrdia, že počas celonárodného testovania prídu o ochranné pomôcky, ktorých aj tak nemajú dostatok. "Že zdravotníci, aby si doniesli ochranné prostriedky na testovanie," pokračuje Kollár. 

Konflik medzi lekármi a premiérom dochádza v najnevhodnejšej chvíli. Na testovanie potrebujeme minimálne 20 tisíc zdravotníkov. Aktuálne ich máme iba 13 tisíc. "Od začiatku hovoríme odborný názor, že to nie je dobrý nápad a tí kolegovia, ktorí sa chcú zúčastniť testovania, každý len dobrovoľne, nikoho nenahovárame, ani nerozkazujeme," dodala Šimovičová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy