Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Gastro, hotelieri, wellness, či fitnesscentrá. Od vlády žiadajú urgentne pomoc, vychádzajú do ulíc
Zdielať na

Gastro, hotelieri, wellness, či fitnesscentrá. Od vlády žiadajú urgentne pomoc, vychádzajú do ulíc

BRATISLAVA / Gastro priemysel, hotelieri, fitnesscentrá, kúpaliská, ale i umelci. Ich sa bytostne dotknú opatrenia od 15. októbra. Odkaz vláde znie jasne - ak pomoc nepríde rýchlo, o prácu a živobytie prídu tisíce ľudí. Jednoznačná odpoveď vlády, ako pomôže nateraz neexistuje. Ako prví do ulíc vyšli prevádzkovatelia reštaurácií, ktorí by mali jedlo predávať len so sebou. Prípadne na terasách.

Po zavedení prísnych opatrení hrozí gastrobiznisu pád na kolená, reštaurácie hovoria o likvidačnom nariadení.  "Gastronómia nám dnes plače, v tomto kole neviem či budeme vedieť prežiť, či nebudeme musieť zavrieť reštauráciu," vyjadril sa majiteľ reštaurácii  Peter Kulhány. "Jednu prevádzku sme zatvorili dobrovoľne, okienkový predaj zmysel nemá," vyjadril sa majiteľ ďalšej reštaurácie. Banskobystričan Peter Kulhány sa v gastrobiznise pohybuje už 25 rokov, všetky nariadenia poctivo dodržiavali, teraz cítia sklamanie. A z biedy ich nevytrhnú ani terasy, lebo ako sami hovoria, zamrznutá polievka sa z taniera jesť nedá.

Kuchári, čašníci, prevádzkari nechcú byť ticho, zorganizovali pochod Banskou Bystricou, so sviečkami symbolicky pochovali gastrobiznis. Už dlhší čas pád do priepasti ohlasujú hotelieri a cestovný ruch. A prijaté opatrenia len pridajú na rýchlosti. "Naozaj sa naplní náš negatívny a čierny scenár, že príde 36-38 tisíc ľudí o prácu," poznamenal Marek Harbuľák, zväz cestovného ruchu.

Desiatky zatvorených prevádzok evidujú nielen v oblasti cestovného ruchu ale aj v oblasti fitnesscentie a divadiel, mnohé z nich budú musieť nie len dočasne zatvoriť. "My máme výhodu, že neplatíme prenájom ale L+S a Radošinci keď uvažujú, že zavrú po 50 rokoch, tak to je neuveriteľné," povedal Ivo Ladižinský, združenie súkromných divadiel Slovenska, kreatívec, komik.

"Máme prevádzky, ktoré sa začali rozpredávať, ktoré vstupujú do likvidácie a máme exekúcie. Predpokladám, že sa tento trend bude zvyšovať," povedal Pavel Kiseľ, Únia fitnesscentier Slovenska.  Takto vyzerá situácia vo fitness sektore, ktorý ešte 25.5 nemohol otvoriť a 15. októbra musí zasa zatvoriť, z prvej vlny pomoci sa k nim nedostalo takmer nič. "Tých 5 eur na meter štvorcový je pre nás dôležitý na mesačnú dotáciu lebo to zahŕňa nájom, elektriku, mzdy," dodal Kiseľ.

Podľa šéfa asociácie akvaparkov a kúpalísk jednoduchá situácia nie je ani v tejto sfére. A bez pomoci to bude veľmi ťažké prežiť. Prepad mali už aj na začiatku sezóny. Umelci, gastro ale i hoteliéri ponúkli vláde viaceré alternatívy riešení, nateraz ani jedno z nich nenašlo pochopenie. 

"Bude to drahé a nebude to dostatočné," skonštatoval minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý so zatváraním nesúhlasí. 

Okrem toho zmenené schémy pomoci musí odobriť Európska komisia. A tak to nebude také rýchle, premiér ale avizuje, že ako bude pomoc vyzerať, predstaví do dvoch dní. Minister financií a minister práce tvrdia, že o rozšírení schém pomoci v Bruseli už rokujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy