Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Premiér vyzýva súkromné zdravotné poisťovne do boja. Pravidlá prerozdeľovania peňazí by sa mali zmeniť
Zdielať na

Premiér vyzýva súkromné zdravotné poisťovne do boja. Pravidlá prerozdeľovania peňazí by sa mali zmeniť

BRATISLAVA / Bitka pre sto miliónov pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) medzi vládou a súkromnými poisťovňami začala. Dve súkromné poisťovne odmietajú slová a okrádaní pacientov. A peniaze potrebujú aj ony, okrem zlého štátneho rozpočtu totiž o milióny prišli aj pre koronakrízu. Odkaz od vlády pre tieto dve poisťovne ale znie jasne.

"Fico s Pellegrinim spravili zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne ošklbanú hus, perie však nekončilo v našom spoločnom paplóne, ale v duchne pána Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí, ktorí vlastnia súkromné zdravotné poisťovne," uviedol premiér SR Igor Matovič.

Podľa premiéra je čas, aby sa spôsob prerozdeľovania peňazí pre zdravotné poisťovne jednoznačne zmenil. Podľa jeho slov na prerozdeľovanie doplácala najväčšia štátna zdravotná poisťovňa. A to hovoríme o miliónoch eur, ktoré mali končiť vo vreckách súkromných poisťovní, a tak ich vyzýva na súboj. Pravidlá sa vraj budú určite meniť. "Ak si myslí mafián Haščák, že súd bude poistencov Dôvery brať za rukojemníkov, je na omyle. To znamená, že je otvorená náruč pre každého jedného poistenca z Dôvery do VšZP," povedal premiér. 

"Ak chce vláda Igora Matoviča zásadne meniť systém verejného zdravotného poistenia, mala by vytvoriť podmienky pre čo najlepšiu súťaž o poistenca. Rovnako sa nebránime návrhu, aby mohli poistenci meniť zdravotnú poisťovňu kedykoľvek v priebehu roka," vysvetlila hovorkyňa spoločnosti Penta Investment Lenka Vargová. 

Hodenú rukavicu do ringu od premiéra Penta prijíma, ale žiada, aby boli pravidlá súboja jasné a férové, a aby pracoval s faktami. Nie s vymyslenými číslami. "Len za jeden rok Fico s Pellegrinim okradli VšZP v prospech Haščáka," ukázal Matovič na základe uvedených grafov.

"Igor Matovič sa, žiaľ, vo svojom vystúpení znížil k invektívam a osobným útokom. Zároveň opakovane používal demagogické argumenty o tom, ako VšZP dopláca v prospech súkromných zdravotných poisťovní na súčasný prerozdeľovací mechanizmus. Opak je pritom pravdou," uviedla Lenka Vargová. 

Otvorená diskusii je aj zdravotná poisťovňa Union. Odmieta byť pritom ale obeťou súboja vlády s investičnou skupinou. "Jasné, že Unionu sa nepáči, že to niekto pomenuje, ale je to pravda. Nech dajú na stôl čísla a povedia, že to tak nebolo," povedal Matovič na adresu súkromnej poisťovne. "Počas vlády Smeru sa tunelovala VšZP v prospech Jaroslava Haščáka, Penty, poisťovne Dôvera a poisťovne Union," dodal premiér. 

"Veľmi sa nás dotýka obsah tých slov, považujeme to za politický boj. Nemyslíme si, že cesta trestných oznámení je najlepšou voľbou. Veríme, že nebudeme do vojny zaťahovaný a nebudeme sa musieť brániť právnou cestou," vysvetlil Michal Špaňár, riaditeľ Unionu.

Situácia so súkromnými zdravotnými poisťovňami naberá na obrátkach. Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy