Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bude zo Slovenska druhá talianska Lombardia? Zdravotníctvu hrozia katastrofálne scenáre, varujú lekári
Zdielať na

Bude zo Slovenska druhá talianska Lombardia? Zdravotníctvu hrozia katastrofálne scenáre, varujú lekári

BRATISLAVA / Zo Slovenska bude druhá Lombardia. Podľa nahnevaných zdravotníkov nám hrozia katastrofické scenáre. Kritizujú chaos v riadení protiepidemických opatrení a hovoria tiež o nedostatočnej komunikácii s vládnymi predstaviteľmi.

"Máme neblahý príklad z nedávneho obdobia a to je Lombardia. Jeden z dôvodov prečo to tak dopadlo je, že títo pacienti s Covid 19 boli v tom chaose hospitalizovaní kde-kade," uviedol Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.  Nedostatočná koordinácia, množstvo nezodpovedaných otázok, či dokonca hotový chaos. Takto o opatreniach v slovenských zdravotníckych zariadeniach už otvorene hovoria viaceré zdravotnícke organizácie. Najväčší problém vidia v komunikácii.

"Ministerstvo zdravotníctva nezvláda riešiť viaceré problémy spojené s pandémiou Covid," povedal Igor Pramuk, viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska.  "Nikto s nami nekomunikuje, nemáme podporu zdravotníckych zariadení," vyjadril sa Marián Šóth, prezident asociácie súkromných lekárov. 


Lekári, nemocnice, sanitári, či vodiči sanitiek. Každý jeden z obrovskej mozaiky poskytovateľov zdravotníckej pomoci v tejto dobe covidovej hovorí o problémoch, s ktorými sa vo svojej praxi stretávajú na každom kroku. Či už pri odbere vzoriek, zabezpečovaní ochranných pomôcok, ale aj poskytovaní samotnej lekárskej starostlivosti. Nehovoriac o nedofinancovaní zdravotníctva. "Sa to týka pacientov, sa to týka zdravotníkov, sa to týka zdravotníkov, ktorí začínajú chýbať a zabezpečenia zdravotnej starostlivosti," pokračoval Pramuk. 

"Potrebovali by sme jasné stanoviská od ministerstva zdravotníctva, bohužiaľ nič také nenachádzame," poznamenal Šóth. Podľa prezidenta asociácie nemocníc Slovenska pribúdajú pozitívni pacienti, ktorých už niektoré infekčné oddelenia prestávajú v rozpore s pandemickým plánom prijímať a ostávajú na bežných oddeleniach. Varujú, že ak sa situácia nezmení. Môže dôjsť k najhoršiemu už v dohľadnej dobe. "Za chvíľu bude Lombardia a všetky nemocnice budú červené." 

Apelujú na premiéra či ministra zdravotníctva, aby s nimi začal komunikovať. Čo sa podľa nich už dlhé mesiace nedeje. "Mne priamo napísali? Nech povedia, kedy a komu som neodpovedal. Veď to sa dá ľahko povedať. Ja by som asi dostal ten list na stôl," vyjadril sa k tomu premiér Matovič. 

"Pánovi premiérovi na základe toho, že nás vylúčil z akejkoľvek podpory za prvú líniu sme posielali list 18.8. do dnes nemáme ani stanovisko. A predpokladám, že moji kolegovia to isté," pokračoval Šóth, prezident asociácie súkromných lekárov. Zdravotnícke asociácie preto odkazujú, že ak chceme zdvíhajúcu sa epidémiu poraziť, je načase spojiť sily.

"Ak niekto reálne bojuje a vyhrá tento celý problém s pandémiou, tak to sú zdravotné sestry, záchranári, lekári a tí ľudia, ktorí reálne v tých nemocniciach sedia a starajú sa o tých pacientov," dodal Ernest Caban, asociácia dopravnej zdravotnej služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy