Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koronavírus priniesol v Chorvátsku ďalšie zmeny: Týka sa to aj spolupráce s našimi policajtmi
Zdielať na

Koronavírus priniesol v Chorvátsku ďalšie zmeny: Týka sa to aj spolupráce s našimi policajtmi

BRATISLAVA / Pandemická situácia a menej turistov priniesli v Chorvátsku zmeny aj v rámci projektu spolupráce so slovenskými policajtmi. Zatiaľ, čo vlani pri Jadrane pomáhali našincom vo viac ako 370-tich prípadoch, tento rok to bolo o polovicu menej.

Pre COVID-19 eviduje Chorvátsko tohtoročnú letnú sezónu 50 percentný pokles všetkých turistov. A to aj v prípade Slovákov. Zatiaľ, čo po minulé roky dovolenkovalo pri Jadrane takmer pol milióna našincov, tento rok ich počet rapídne klesol. "Podľa štatistík Chorvátskej turistickej agentúry navštívilo Chorvátsko počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny 136 tisíc slovenských občanov," informovala Linda Karašová, konzulka MZV SR v Záhrebe.


Slabú sezónu Chorváti predpokladali. Znížili preto aj počty zahraničných policajtov z 21 krajín na 10. Tento rok sa v meste Crikvenica v Trogíre neprestriedalo počas dvoch mesiacov 8 slovenských policajtov, ale len štyria. "V období od 01.7. 2020 do 31.8. 2020 riešili slovenskí policajti v Chorvátsku celkovo 161 prípadov pomoci slovenským turistom a turistom z iných štátov," uviedla hovorkyňa prezídia PZ SR Denisa Bárdyová.

Na chorvátskych cestách nezahynul ani jeden občan Slovenska, vo viacerých prípadoch však išlo o ťažké, resp. ľahké zranenie. "Slovenskí policajti poskytovali pomoc pri úmrtí slovenského občana, pri pátraní po slovenských občanoch, pri platení pokút za dopravné priestupky. Tiež pri strate dokladov, pri krádežiach vecí, hotovostí," vyjadrila sa Bárdyová.

"Áno chodievame aj tlmočiť - buď nás Slováci oslovia, že potrebujú pomôcť prekonať jazykovú bariéru s chorvátskymi úradmi, alebo nás oslovujú naši chorvátsky kolegovia pri procesných úkonoch," priblížila slovenská policajtka pôsobiaca v Chorvátsku Miroslava Adamovičová.

Množstvo informácií poskytli aj v prípade zákonov a zmien týkajúcich sa pandemickej situácie a vstupu do krajiny. "Vypisovali sme formulár áno, potom sme sa na hraniciach prihlásili, povedali meno -našli si nás "Aha, cestujete do Crikvenici, no nech sa páči, poďte ďalej," prezradila slovenská turistka v Chorvátsku.


"Veľvyslanectvo SR v Záhrebe vydalo počas leta 26 náhradných cestovných dokladov," povedala Karašová. Slovenská ako aj chorvátska polícia si pritom spoluprácu už roky pochvaľujú. "Chorvátska polícia hodnotí našich turistov veľmi pozitívne s tým, že aj vďaka medializovaniu, naši občania sú vždy informovaní o meniacich sa zákonoch o meniacej sa situácii," dodala Adamovičová.


Nie všetkým Slovákom však dovolenka skončila šťastne. Zatiaľ, čo vlani zomrelo v Chorvátsku 8 Slovákov, tento rok evidujú úrady dve úmrtia našich občanov. V jednom prípade išlo o 21-ročného mladíka pri meste Zadar a v druhom prípade o staršieho muža počas potápania pri meste Rijeka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy