Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Utečenecký tábor na Lesbose zachvátil ďalší požiar
Zdielať na

Utečenecký tábor na Lesbose zachvátil ďalší požiar

LESBOS / Druhý požiar v preplnenom utečeneckom tábore na gréckom ostrove Lesbos v Egejskom mori v stredu večer zničil takmer všetko, čo sa podarilo zachrániť po požiari niekoľko hodín predtým. Viac ako tri tisícky z vyše 12-tisíc migrantov v tábore Moria, ktorý bol uzavretý v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu, sa po prvom požiari ocitlo bez strechy nad hlavou.

Mnohí migranti strávili noc zo stredy na štvrtok rozložení pri okrajoch ciest. Skoro ráno sa viacerí migranti vybrali do tábora, aby sa pokúsili zachrániť zuhoľnatené pozostatky svojich vecí a zachránili, čo sa dalo.

Grécke úrady tvrdia, že pôvodný požiar úmyselne založili v utorok večer utečenci, ktorých nahnevali karanténne opatrenia, keďže predtým malo pozitívny test na koronavírus 35 obyvateľov tábora. Približne o 24 hodín silnejší vietor opäť rozdúchal tlejúce iskry a Moriu opäť zachvátil oheň.

Organizácie poskytujúce pomoc utečencom už dlho varujú pred zúfalými podmienkami v zariadení Moria, ktoré pôvodne postavili pre približne 2750 ľudí. Podľa kritikov sa tábor na Lesbose stal symbolom zlyhania migračnej politiky Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy